Slash: Još sviram mnogo i ne brojim sate

Pored pokera, koji često igra sa Robijem Vilijamsom, porokom smatra i muziku
172 pregleda 1 komentar(a)
Slash, Sleš, Foto: Beta/AP
Slash, Sleš, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 28.06.2015. 16:26h

Legendarni gitarista Slash svirao je u petak u Zagrebu u okviru nastupa sa Majlsom Kenedijem i grupom “The Conspirators”, a u razgovoru za vecernji.hr, otkrio je da je 26. juna trebalo da ima slobodan dan, ali je želio da posjeti Hrvatsku.

“Istina je. Kada sam čuo za mogućnost da sviramo u Zagrebu, odmah sam to prihvatio. Uvijek sam htio da vidim Zagreb, a ovo je bila idealna prilika”, ispričao je čuveni muzičar.

“Vrijeme je da upoznam Hrvatsku. Naime, o vašoj zemlji znam vrlo malo. Zahvaljujući prirodnim ljepotama o kojima sam do sada čitao, u glavi sam stvorio sliku predivne zemlje koju moram otkriti. Što se tiče ljudi, nadam se da su Hrvati jednako kul poput njihovih komšija Slovenaca, od kojih sam neke dobro upoznao”, nastavio je on.

Bivši gitarista benda Guns n' Roses, svirao je sa njima od osnivanja 1985. do 1996. godine, kada je izašao iz sastava, jer kako je kazao nije mogao da radi sa pjevačem Akselom Rouzom, ali od tada za medije nije htio da priča o tome, pa ni za hrvatski portal.

Sa druge strane, prije nastupa bio je raspoložen da otkrije šta je pripremio za publiku.

“Sviraću stare stvari koje nas vraćaju u dane Guns n' Rosesa, ali većinski repertoar će biti sastavljen od pjesma sa mog posljednjeg albuma “Apocalyptic Love” i mojeg prvog solo albuma”, rekao je Slash koji je na listi Time magazina drugi gitarista na svijetu, odmah iza svog uzora Džimija Hendriksa.

Da bi dostigao taj nivo na početku karijere svirao je i po 12 sati dnevno, a gitarista kaže da se nije puno promijenio od tada.

“I dalje puno sviram. Ne brojim sate, ali skupi ih se popriličan broj. I ako ne sjedim sam sa gitarom u sobi, opet sam nekako uvijek uz nju jer sam stalno sa muzičarima u studiju, skladam nove stvari... Puno se radi. Osim toga, kod kuće, brojeći ovako grubo, imam oko dvjesta gitara pa ih je teško izbjeći”, kroz smijeh je rekao on.

Na pitanje koja mu je omiljena pjesma, Slash je kazao da to nije lako.

“Pa u posljednje vrijeme mi je baš zabavno svirati 'World of Fire', ali i 'Anastasia'... a uvijek sam volio i 'Paradise city'... Teško je izdvojiti jednu”, ističe gitarista.

O burnom životu dečka iz britanskog Stoke-on-Trenta zna se sve. U biografiji je 2007. otkrio dosta detalja prožetih alkoholom i drogom. Danas je to prošlost. Živi u Los Angelesu sa suprugom Perlom, koju je upoznao na partyju poslije koncerta Guns N' Rosesa, i njihova dva sina, Londonom i Cashom.

Pored pokera koji često igra sa komšijom, pjevačem Robijem Vilijamsom, porokom smatra i muziku.

“Znam da sviranje gitare ne ide u kategoriju poroka, ali recimo da sam svu svoju energiju usmjerio na to, pa sviranje gitare moram nazvati svojim najvećim porokom. I to je dobro. Ali i dalje sam nikotinski zavisnik i još uvijek sam poprilično zaljubljen u seks”, otkrio je on, a na kraju je odgovorio i na pitanje šta bi radio tokom svog posljednjeg dana na zemlji.

“Još me motiviše stvaranje nove muzike, ali i ne biste vjerovali, nastupi. Obožavam da sviram na koncertima pa bih i za taj posljednji dan organizovao veliki šou i svirao do kraja”, tvrdi muzičar.

Bonus video: