TBF: Što smo stariji to smo tolerantniji

„Posljednji albumi nisu klasični hip hop. Valjda to ide s godinama”
139 pregleda 0 komentar(a)
TBF
TBF
Ažurirano: 27.06.2015. 17:50h

Iz Splita kao da ništa obično ne može da izađe, a među pionirima te neobičnosti svakako je popularni bend The Beat Fleet koji je fanovima pripremio novi album pun njihovog karakterističnog spoja rokenrola, repa i ko zna čega sve ne. Vazda nasmijan, jedan od pjevača Luka Barbić za "Vijesti" je pričao o "Danas sutra", izdanju “Danas sutra” koje je nedavno izašlo za Dallas Records i koje sadrži 11 pjesama splitskih poeta.

"Stilski je malo drugačiji, tekstovi takođe, nova energija. Snimali smo prvi put u svom studiju i sami producirali album, to je glavna razlika u odnosu na prethodne. A i mi uvijek gledamo da se ne ponavljamo, najviše da nama ne bude dosadno. Kako tekst traži, tako volimo da se igramo sa muzičkim žanrovima, zalijepimo nešto drugo. Tako na ovom albumu ima i kantrija i malo žešćih stvari, ma svega", otkriva Barbić.

Objavljivanje nasljednika uspješnog albuma "Galerija Tutnplok" iz 2007, više puta je pomjerano između ostalog i zbog činjenice da je bend radio u sopstvenom studiju.

"Najveća prednost snimanja u našem studiju je što smo imali puno vremena za eksperimentisanje sa zvukom, što je ujedno i najveća mana, jer se zato i rasteglo godinu dana. Kao doma smo, pa lako ćemo, pa ovo, pa ono... Al' eto uspjeli smo to da završimo nekako", priča Luka kroz smijeh.

Što se tema tekstova tiče, pjevač kaže da ima svega - od žestokih kritika do pozitivnih, veselih pjesmica. Ono što je karakterisalo sva izdanja TBF-a su upravo pjesme u kojima se kritikuje društveno-politička situacija, pa su mediji uz Splićane često lijepili etiketu angažovanog benda.

"Zavisi kako se gleda. Nismo angažovani u smislu da ćemo da zovemo ljude na barikade i ne znam ni sam što. Jednostavno pričamo o stvarima koje se dešavaju oko nas, pokušavamo da izbacimo iz sebe sve što je negativno i u tom smislu smo možda angažovani. Ali nismo Rage Against The Machine, kao ajmo sad da srušimo sve", objašnjava Barbić.

Na pitanje da li u moru bendova koji se danas predstavljaju kao angažovani ima i onih kojima ta etiketa služi kao reklamni trik, pjevač odgovar: "Mislim, nekima možda i jeste, ali ja to ne gledam tako. Smatram da je dobro da se priča o lošim stvarima, o problemima u društvu... E sad, to neko radi bolje, neko lošije, što ćemo..." (smijeh).

Prošlo je 25 godina od osnivanja TBF-a, a Barbić zaključuje da što su stariji članovi benda su tolerantniji jedni prema drugima i manje ima kreativnih razmirica.

"Što smo stariji bolje znamo kako da živimo jedni sa drugima, znamo što kome paše i naučili smo da budemo tolerantni. To je velika stvar za bend sa više članova i u kojem svi učestvuju u kreativnom procesu. Kad radimo novi materijal gledamo da svi budu zadovoljni", ističe on.

"Od danas do sutra" kaže da ne zna koliko bi se moglo primjeniti kao opis njihovih života, ali na život benda bi moglo, s obzirom da TBF poput većine kolega finansijski zavisi od svirki, što baš i ne znači opuštenu egzistenciju. Upravo zbog žive svirke Barbić smatra da splitski sastav više vole rokeri nego reperi, iako je rep u osnovi njihovog izraza.

"Nismo baš svi reperi u bendu iskreno. Naše stvari, pogotovo posljednjih par albuma i nisu klasični hip hop, muzički gledano. Makli smo se od toga nakon drugog albuma", ističe on. Kaže da se isto može reći i za njegove sugrađane Dječake, posljednje veliko ime iz Splita koje je uzdrmalo regionalnu scenu nesvakidašnjim izrazom. "Valjda sa godinama to ide. Ne možeš sto godina da pilaš jedno te isto. Volim Dječake, cijenim njihov rad. Družimo se, prijatelji smo", priča on.

Na Asfaltiranju je bilo odlično, možda svratimo i ove godine

Crnogorska publika posljednji put je imala priliku da uživo čuje TBF 2011. na festivalu Asfaltiranje, a Barbić se nada da ćemo se vidjeti opet na istom mjestu.

"Bilo je odlično, volio bih da dođemo opet. Marko nas je pozvao i ne znam što se sad dešava sa tim, nije se javljao. Nadam se da ćemo svratiti ove godine", kaže pjevač.

U međuvremenu, fanove TBF-a očekuje spot koji je u pripremi, a ekranizovana je pjesma "Sa mog prozora".

"Spot je pri kraju montiranja, trebalo bi da bude gotov do početka iduće sedmice, a premijera kad će - ne znamo. Sniman je u jednom kvartu koji se zove Split Tri, a atmosfera je bila blago nostalgična, filmska pričica, više su u pitanju neke slike iz kvarta. Jer taj kvart nije tipičan mediteranski, nego moderno, betonsko, čudovište...", otkriva Barbić.

Bonus video: