Velika Britanija: Sve veća zarada od muzičkih festivala

Festival Glastonberi održava se u Samersetu od 1970. godine, lokalnoj ekonomiji donosi zaradu od 70 miliona funti i jedan je od najpoznatijih, ali i najskupljih festivala na svijetu
185 pregleda 0 komentar(a)
Glastonberi, Foto: Reuters
Glastonberi, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.06.2015. 09:01h

Muzički festivali u Velikoj Britaniji, među kojima je i Glastonberi (Glastonbury), donijeli su prošle godine toj zemlji zaradu od 3,1 milijarde funti (oko četiri milijarde eura), što je povećanje od 9,7 odsto na godišnjem nivou.

Prema zvaničnim podacima, 9,5 miliona ljudi je prošle godine posjetilo muzičke festivale u Velikoj Britaniji, a među njima je 546.000 stranih turista, što je povećanje od 39 odsto za posljednje četiri godine.

Samo u London je prošle godine zbog muzičkih hepeninga, koji su koštali 663 miliona funti (929 miliona eura), došlo 3,3 miliiona turista.

Britanski ministar kulture Džon Vitingdejl (John Whittingdale) je vijest o zaradi sa muzičkih festivala ocijenio kao "fantastičnu", ali ne i iznenadjujuću, s obzirom na to da je britanska muzika čuvena u cijelom svijetu.

Festival Glastonberi održava se u Samersetu od 1970. godine, lokalnoj ekonomiji donosi zaradu od 70 miliona funti i jedan je od najpoznatijih, ali i najskupljih festivala na svijetu.

Ulaznica za Glastonberi košta 565 funti, a tako visoku cijenu Džon Vitingdejl objašnjava činjencom da festival u svijetu ima "status ikone" i da koncerti koji se na njemu održavaju, doprinose "eksploziji turizma" u Velikoj Britaniji.

U SAD se stalno povećava broj festivala, koji za muzičare postaju glavni izvor prihoda. To je slučaj sa festivalom Koačela, koji je u aprilu ove godine posjetilo 175.000 ljudi.

U Francuskoj je najveći festival Vieilles Charrues, koji se održava u Bretanji i prošle godine ga je posjetilo 225.000 ljuidi. Odmah poslije njega je Solidays u Parizu, a prošle godine donio je zaradu od dva miliona eura.

Bonus video: