Bend “Exodus” otvara 21. Sunčane skale

Bina za Skale se od 18. juna postavlja na Kanli kuli, a festival će koštati oko 270 hiljada
53 pregleda 0 komentar(a)
Sa konferencije za novinare, Foto: Savo Prelevic
Sa konferencije za novinare, Foto: Savo Prelevic
Ažurirano: 22.06.2015. 15:03h

Kroz teške pripreme i prelomne trenutke u kojima je bilo pitanje održavanja festivala, organizatori 21. Sunčanih skala prošli su i ove godine, potvrdio je na jučerašnjoj konferenciji za novinare održanoj u Hard Rock Cafeu direktor manifestacije Slobodan Bučevac.

Festival koji se, kako kažu “pretvorio u naviku” ove godine će, po drugi put biti održan u junu, tačnije 29. kada je na programu takmičarsko veče “Nove zvijezde” i 30. kada će na Kanli kuli u revijalnom dijelu nastupiti poznata imena sa ex-Yu muzičke scene. “Mislim da smo napravili lijepu selekciju i da će upravo veče Novih zvijezda biti možda i najjače od svih ovih godina. Znate da je upravo ovo veče izrodilo mnoge danas poznate regionalne zvijezde”, siguran je Bučevac.

Iako je san organizatora bio da završno veče festivala bude Ljetnja pjesma Evrope, to se ni ove godine nije desilo. “Sa pregovorima sa Opštinom Herceg Novi krenuli smo kasno, ali se nadam da ćemo sljedeće godine dobiti punu podršku i napokon uspjeti da napravimo tu Ljetnju pjesmu Evrovizije, jer ukoliko ne dignemo festivalna taj nivo, ne znam ima li ga uopšte više smisla raditi samo za region”, pita se Bučevac.

Festival će koštati oko 270 hiljada, koliko i prošle godine, a Opština i TO Herceg Novi za ovu manifestaciju su izdvojile 50, odnosno 30 hiljada eura.

Bučevac se nada da će podršku odbiti i od Nacionalne turističke organizacije koja je prošle godine najstariji muzički festival u Crnoj Gori pomogla sa 20 hiljada.

“Ta svota bi nam puno značila. Smatram da treba da podrže sve festivale koji promovišu Crnu Goru, a mislim da nema bolje promocije od toga da vaš festival gleda preko 30 miliona ljudi u svijetu”, pohvalio se Bučevac.

Zbog promjene vlasti u Novom, pripreme za festival su kasnile, ali je sadašnja vlast dobro upućena u to koliko ovaj festival znači gradu.

“Skale su sinonim za Herceg Novi, ali zbog kompletne političke situacije napravljena je preša, pa je program odrađen na brzinu. No, eto, kad postoji taj pritisak obično vas potakne da napravite nešto dobro”, sigurna je potpredsjednica Novog Tamara Vujović.

Ispred TO HN, Bojana Blagojević je konstatovala da su Skale odavno brend. Petogodišnji ugovor koji su organizatori imali sa Opštinom je istekao krajem prošle godine, a za sada imaju dogovor samo za ovu godinu.

“U septembru ćemo razgovarati o produžetku saradnje”, kazao je Bučevac.

Ovogodišnje Skale otvoriće hercegnovska grupa “Exodus” koja ove godine proslavlja 48 godina od osnivanja, a članovi ovog sastava najavljuju spektakl jer će nastupiti sa orkestrom i mažoretkama. “Na taj način predstavićemo Novi kao grad kulture i fešte. Exodusi su već ušli u 49. godinu postojanja i razmišljamo o penziji, pa smo zato objavili CD i DVD sa 114 minuta materijala, gdje su pored pjesama, spotovi i gostovanja u emisijama”, pojasnio je Anton Krstović, basista i vokal Exodusa.

Bina za Skale, koja će i ove godine biti glamurozna već se od 18. juna postavlja na Kanli kuli. Prvi put će režiju festivala raditi Vesna Popadić, a obje večeri festival će prenositi RTCG.

Bonus video: