Herceg Novi: Buđenje ljeta uz koncert Jela Cello Quartet

Kvartet "Jela Cello Quartet" sa Novljanima i gostima su proslavili Svjetski dan muzike i dolazak ljeta.
147 pregleda 0 komentar(a)
Jela Cello Quartet, Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Jela Cello Quartet, Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 21.06.2015. 07:58h

Jutros prije nego što su prvi sunčani zraci obasjali grad na tvrđavi Forte Mare održan je neobičan koncert naslovljen Buđenje ljeta, koji je počeo tačno u 4 i 45 sati.

Kvartet "Jela Cello Quartet", ( Jelena Jela Mihailović - violončelo, Jelena Adamović i Mariana Peleš - violine i Tamara Grubin - viola), na taj način su sa Novljanima i gostima proslavili Svjetski dan muzike i dolazak ljeta.

„Ovo je i nama bio veliki izazov jer nismo do sada nastupale u svitanje, ali je prelijep osjećaj kada svirate u rađanju novog dana, jer svaki izlazak Sunca je novi život i kada svirate u tom vremenu prelijep je ojsećaj. Sreća je što je jaka kiša koja je padala prethodne noći stala i što se Sunce pojavilo, i omogućilo nam da uživamo i mi i publika u muzici. Nadam da će se ova praksa nastaviti na tvrđavi Forte mare“, kazala je Jelena Mihailović koja već u ponedjeljak ima koncert na Svjetskoj izložbi EXPO u Milanu. Učestvovaće u programu kojim Srbija obilježava Dan državnosti 22. jun, a sviraće etno numere u modernom aranžmanu na električnom violončelu... Nada se da će biti prilike da taj repertoar predstavi i u Herceg Novom.

„Volim da sviram i rok i pop i evergreen i to obrađujem na svoj način sa simfonijskim orkestrom... Vođena time da je muzika ogromna oblast umjetnosti birali smo da repertoar tako da bude za svakoga po nešto, a opet da bude za gudački kvartet. Vodili smo se time da odaberemo numere koje su nama drage, a za koje znamo da će se i publici dopasti. Svrha sviranja i koncerta je ne samo da umjetnik bude zadovoljan što nešto svira, nego da publici bude lijepo i da uživaju“, kazala je poznata violončelistkinja. A publika je uživala, potrda za to su bili i aplauzi umjetnicama, u evergreen melodijama Moon River, Torna a Sorrento i drugim.

„Ovim koncertom, u malo nevrijeme, a pokazalo se, u pravo vrijeme, aktivirana je jedan od kulturnih prostora u gradu, tvrđava Forte mare i to je dio obećanja koje kao Herceg fest pokušavamo da ispunimo, da radimo na kulturološkom aktivitetu cijelog grada“, kazao je vd direktor JUK Herceg fest dramski pisac Stevan Koprivica.

On je kazao da su programi koje planiraju da organizuju na tvrđavi Forte mare prioritet za ovu sezonu, uz Kanli kulu koja već ima svoje programe. „Forte mare je novi-stari prostor i pokušaćemo da tu vratimo dobri stari bioskop, i da sa vrhunskom opremom organizujemo dvije redovne večernje projekcije uz muzičke i pozorišne programe koje je Herceg fest već zacrtao.

„Forte mare je paradigma svega onoga što pokušavamo da uradimo tokom ove sezone. Ali nije samo ljeto period za takav kulturni aktivitet već ovo treba da bude zagrijavanje za ono što će se dešavati na jesen, tokom zime. Ideja je da imamo u gradu četiri kulturne sezone, a počelo je jutros nakon nevremena i ružne noći metaforilni lijepim svitanjem...“, kazao je Koprivica.

Bonus video: