Šta čini muzičku scenu i šta se može uraditi da bude bolja

„Premotavanje” uključuje projekcije dokumentarnih filmova, tribinu i svirke domaćih bendova
173 pregleda 0 komentar(a)
Willie and the Groundskeeper, Foto: Privatna arhiva
Willie and the Groundskeeper, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 10.06.2015. 19:00h

Što čini (alternativnu) muzičku scenu u Crnoj Gori, koliko se svira i mogu li se stvari poboljšati - ovo su pitanja kojim će se baviti prvo "Premotavanje", multimedijalni događaj koji će se u nedjelju 14. juna od 17 časova do iza ponoći održati u Montenegro pabu u Podgorici, a koji će uključivati projekcije dokumentarnih filmova, tribinu i svirke domaćih bendova. Iza događaja stoje crnogorski muzički portal mulj.net i nova platforma za promociju domaće muzike koja će uskoro krenuti sa radom bucanpas.com, a ulaz će biti besplatan.

Cjelodnevni program počeće crnogorskim premijerama filmova "Viljuška ljubavi puna" koji govori o "Novoj srpskoj sceni" (od 17 časova) i "Mi plačemo iza tamnih naočara" o niškoj rok sceni (od 18 sati).

Uslijediće tribina "Svira li se šta i zašto ne" sa gostima iz Crne Gore i regiona, muzičarima i muzičkim kritičarima, koja će početi od 19 časova, a zatim će od 22.30 publika imati priliku da čuje nikšićki bend koji svira irsku muziku Willie and the Groundskeepers i podgorički metal sastav Abzofran.

Nikšićani će promovisati novi spot za pjesmu "Come Out Ye Blacks and Tans", a Abzofran aktuelni album "Dawn of Neon".

"Premotavanjem pokušavamo da se osvrnemo na one aspekte koji čine scenu i da vidimo može li se što uraditi da stvari postanu bolje. Uz učesnike tribine želimo da 'premotamo film' i vidimo što se izdešavalo od 90-ih naovamo, gdje su bile greške u koracima, što je dobro, a što mora bolje... Jedno od zanimljivih pitanja je i zašto Nikšić ima dva velika festivala i više autora i bendova nego ostatak zemlje", kazao je jedan od članova organizacije Bojan Tešić.

Đorđije Njunjić, još jedan član tima koji stoji iza Mulj portala, dodao je da će se projekcijama pomenutih filmova i razgovorom sa autorima, kao i gostima iz riječke udruge Ri Rock, pokušati napraviti paralela sa dešavanjima u regionu.

"Internet je donio neke prečice, pa klasični svijet muzičkog izdavaštva, koji kod nas nije ni postojao, sada se pokazuje potpuno nepotrebnim. S obzirom na razvoj tehnologije i njenu dostupnost, donekle čudi što nema više dobrog zvuka. Na neka od tih pitanja pokušavamo da damo odgovor", kazao je on.

U subotu će biti predstavljena i nova, besplatna platforma za prezentaciju domaćih autora bucanpas.com, a Dragan Lučić, pokretač Mulj portala, najavio je da je ova tribina samo prva u nizu, te da će se priča proširiti.

Bonus video: