Ko su likovi iz pjesama Zabranjenog pušenja: Od Murge do Šekija

Većina 'likova' iz kultnih pjesama ove grupe inspirisana je stvarnim likovima, a u nastavku možete pročitati i priče iza onih najpoznatijih
802 pregleda 2 komentar(a)
Zabranjeno pušenje, Foto: Printscreen (YouTube)
Zabranjeno pušenje, Foto: Printscreen (YouTube)
Ažurirano: 04.06.2015. 09:03h

Tri kile, tri godine, naslov je posljednje pjesme koju je objavila sarajevska rok grupa Zabranjeno pušenje.

Prema riječima Seje Sexona, koji je napisao tekst, pjesma je inspirisana istinitim događajima. Naime, jedan njegov prijatelj, 50-godišnji inženjer agronomije i porodični čovjek, uhvaćen je sa tri kilograma marihuane koju je namjeravao prodati da ne bi završio na ulici i izgubio stan koji više nije mogao otplaćivati jer ga je kupio kreditom u "švajcarcima".

Većina 'likova' iz kultnih pjesama ove grupe inspirisana je stvarnim likovima, a u nastavku možete pročitati i priče iza onih najpoznatijih: jedna od njih kaže i kako lik iz pjesme Djevojčice kojima miriše koža još uvijek voda zgodne starije raspuštenice po gradu...

Pišonja i Žuga

Najpoznatiji dvojac pjesama Zabranjenog pušenja opjevan je u dvije pjesme: Baladi o Pišonji i Žugi i Pišonja i Žuga u paklu droge. Sejo Sexon otkrio je kako su ova dvojica sarajevskih mangupa bili prijatelji njegovog brata, klinci iz njegovog razreda.

Ova dvojica sarajevskih mangupa zaista su ukrali autobus, i to onaj koji je trebao ići na remont jer mu nisu radile kočnice. A ovo nije bila njihova prva krađa autobusa – kako su im roditelji radili u Centrotransu, oni su imali 'univerzalni' ključ koji je otvarao sve autobuse koji su se, opet, palili na taster. Ova krađa završila je u pjesmi jer ih je, priča Sexon, 'uhvatila murija'. Srećom, opjevana 'nesreća' samo je bila pjesnička sloboda.

Pišonja i Žuga stali su pred policijskom barikadom i Pišonja je uspio pobjeći policiji, a Žugu su, prema njegovim riječima 'izvukli i odveli u policijsku stanicu':

“Gdje su mi dali po rebrima za sva vremena...čovjek se poslije opameti.”

Pišonja je poginuo u ratu, u septembru 1992, a Žuga danas živi u Hrvatskoj.

A postoji još jedna anegdota. Elvis J Kurtovich je jednom prilikom, poslije rata, šetao Koševom sa gitaristom Pušenja koji je iz Zagreba. Elvis se tada pozdravio sa jednim starim bolesnim čovjekom koji je šepao, a razgovor koji je uslijedio dalje ide otprilike ovako:

- Znaš onu pjesmu Pišonja i Žuga što je sviraš svaki dan?, pitao je Elvis.

- Znam, izašla mi je na nos...

- E ovaj čovjek TI JE LEPI!!!

Mufa i Kiki

Sledeći mitski dvojac iz pjesama Pušenja jesu Mufa i Kiki. Prvi put za njih čujemo u pjesmi Kanjon Drine, gdje im stari kamiondžija kaže: Neće ovo, djeco, na dobro poći/Jer sve ide unatrag/Živimo u plemenima k'o Apači/A gde ćemo, djeco, i ja i vi.

Ponovno za njih čujemo nakon rata, u pjesmi Tri ratna havera.

Navodno, Mufa je zapravo Mustafa Čengić Muče, nekadašnji gitarista Pušenja, a Kiki je Dragan Zurovac, bivši menadžer grupe.

Ibro Dirka

"Kunem vam se, rahmetom mi dedinim, iako se u tu priču ne razumijem baš..."

Mitovi iz sarajevskih mahala tvrde da je riječ o izvjesnom Ibrišimu, kojeg su znale sarajevske kafane i kojem je uzor bio slavni Ismet Alajbegović Šerbo.

Murga Drot

Murgu Drota i njegove 'modernije metode' dobro poznaju svi uživaoci marihuane iz Sarajeva.

Riječ je o Džemalu Murgi koji je danas u penziji, a nekad je bio inspektor Odjela za borbu protiv narkomanije MUP-a Kantona Sarajevo.

Zenica Blues

Iako su mnogi mislili da ova pjesma ima veze sa pričom o 'Kuduzu', tj. o Junuzu Keči, to nije istina. Kečo je ženu ubio 1985, a Zenica Blues je izašla 1984. godine.

Navodno, Zenica Blues prepjev je pjesme Johnnyja Casha San Quentin.

Šeki

Šeki je bio taksista čije je radno mjesto nekad bilo kraj štanda pored sarajevske Katedrale.

Navodno je 'ležao' u Zenici jer je čovjeka udario autom. Kad se vratio nakon kazne, ponovo je sjeo u taxi - Šeki's on the road again...

Đulijano Pike

Đulijano Pike navodno je bio Pike Fikret Mujkić, nekadašnji fudbaler Željezničara, za kojeg je Miljan Miljanić rekao da od “vremena Ferhatovića, Sarajevo nije imalo većeg talenta”.

Selena

Selena je bila najpopularnija cura u naselju - na Koševu, koja članove Pušenja nije baš 'zarezivala'. Napustila je Sarajevo i otišla na studije.

Fikreta

O Fikreti postoje dvije priče. Prva kaže da je bila komšinica koja je svakodnevno bila izložena emocionalnom zlostavljanju - “cijeli haustor je slušao svađe nje i muža”.

Druga kaže da se radi o 'teti' koja je radila u lokalnoj trafici i koja im je prodavala cigare.

Nedelja, kad je otiš'o Hase

U ovoj pjesmi, ako je vjerovati, mitovima sarajevskih ulica, uopštee nije riječ zapravo o Asimu Ferhatoviću Hasetu, već o Josipu Brozu Titu.

Mile Hašišar

I Mile Hašišar je lokalac, izvjesni Haug, koji danas živi u Indiji.

Tigar iz Kladnja

Tigar iz Kladnja je Zijo Poljo, nekadašnji bosanski sportista i bivši šampion, koji je takođe bio u zeničkom zatvoru zbog utaje poreza, a kasnije je pomilovan od strane Predsjedništva.

Tu su još i 'Guzonjin sin', te Dženita, koja je u pjesmi Test za dženet uvijek bila za Tita, stvarni likovi koji su danas dobro poznate javne ličnosti.

Bonus video: