100.000 EURA ZA RASKID UGOVORA

"Zvezdice": Djeca deset godina pripadaju Pinku

Predsjednik Advokatske komore Crne Gore Zdravko Begović, objasnio je za Vijesti, da roditelji imaju pravo da potpisuju ugovor u ime svoje djece i tako ih obavežu da u narednih 10 godina budu vezana za određenu kompaniju
228 pregleda 32 komentar(a)
Pinkove zvezdice
Pinkove zvezdice
Ažurirano: 01.06.2015. 19:47h

Roditelji djece koja su prijavila za učešće u  emisiji “Pinkove zvezdice”, potpisuju ugovor sa ovom TV kućom, koji obavezuje “interpretatora” na saradnju u narednih 10 godina, prenosi Portal Analitika. Po tom dokumentu, ako dijete, njegovi roditelji ili staratelji, odluče da raskinu ugovor, odnosno “bez opavdanog razloga odustanu od realizacije ugovornih obaveza”, Pinku  plaćaju sto hiljada eura odštete.  Vijestima je nezvanično potvrđeno da učesnici muzičkog takmičenja zaista potpisuju ovakav ugovor.

Njime dijete dobija status “estradnog umjetnika”, jer se slaže da je zainteresovano da se pored učešća u emisiji “profesionalno bavi pjevanjem”, a u dokumentu se tretira kao "interpretator". Njegovi roditelji mogu jednostrano raskinuti ugovor samo ako Pink  šest mjeseci ne ispunjava  obaveze ili ne isplati predviđene prihode.

Predsjednik Advokatske komore Crne Gore Zdravko Begović, objasnio je za Vijesti, da roditelji imaju pravo da potpisuju ugovor u ime svoje djece i tako ih obavežu da u narednih 10 godina budu vezana za određenu kompaniju.

“U ime maloljetnih lica, kao zakonski zastupnici, ugovor prihvataju i potpisuju njihovi roditelji. Dakle, niko nije obavezan da prihvati obaveze ugovora, ali ukoliko su roditelji te djece zaista zainteresovani i imaju takvu namjeru, odnosno prihvataju odredbe ugovora tu nema ništa sporno...”, kazao je on. 

“Oni  mogu do punoljetstva raspolagati, odnosno odlučivati u ime svoje djece”, dodaje Begović.

Na pitanje novinara da li dijete koje se prijavilo na audiciju, a koje na primjer ima 14 godina, može nakon četiri godine raskinuti ugovor bez pravnih posljedica,  on odgovara potvrdno.

“Po mom pravničkom rezonu, ugovori nakon punoljetstva djeteta ne bi mogli proizvoditi pravnu snagu, jer ne mogu djeca snositi odgovornost, odnosno biti obavezana odredbama ugovora u periodu kad mogu sama da odlučuju o svojim pravima i obavezama. Najlogičnije bi bilo da taj ugovor može zaključiti roditelj do djetetovog punoljetstva, a nakon toga dijete ima takozvanu poslovnu sposobnost”, ističe on.

Ako na inicijativu “interpretatora” dođe do jednostranog raskida, roditelji ili staratelji, osim predviđenih 100 hiljada eura, moraju nadoknaditi “svaku pretrpljenu štetu”, koja prevazilazi ovu cifru, a odnosi se na ulaganja Pinka  u promociju, produkciju, reklamu i marketing.

 Pink ima pravo da jednostrano raskine ugovor ako interpretator “neopravdano izostane sa zakazanog nastupa, turneje, koncerta, snimanja, promocije i dr.”, “ne obavlja ugovorene obaveze”, koje uključuju i  zaključenje ugovora sa izdavačkom kućom” ili “naruši ugled Pink kompanije”, i u tom slučaju može od roditelja zahtijevati odštetu od 100 hiljada eura. Pink može raskinuti ugovor i ako se interpretator “nalazi u vanrednom psihičkom ili fizičkom stanju, koje ga sprečava u obavljanju obaveza” ili ako "prestane da se bavi interpretiranjem i ne pojavljuje se više u javnosti" i u ova dva slučaja, roditelji nisu obavezni da plate odštetu.

Po ugovoru, „interpretator“ bez naknade ustupa City Recordsu isključiva imovinska prava iskorišćavanja interpretacije interpretratora predmetno, prostorno, vremenski i po broju neograničeno za snimanje, umnožavanje, stavljanje u promjet snimka interpretacije, emitovanje interpretacije itd.

Primjerak ovog ugovora podijeljen je roditeljima djece od sedam do 14 godina, tokom nedavne audicije  u Podgorici. on.

Preporučujemo za Vas