Ljetnja turneja Crnogorskog dua gitara

Ljetnju turneju završavaju koncertom u jednoj od najprestižnijih svjetskih dvorani Koncertgebau, u Amsterdamu, gdje će ujedno i promovisati CD sa Bahovim engleskim svitama u izdanju Naxos grupe, najveće izdavačke kuće na svijet
2 komentar(a)
Goran Krivokapić i Danijel Cerović, Foto: Luka Bošković
Goran Krivokapić i Danijel Cerović, Foto: Luka Bošković
Ažurirano: 01.06.2015. 11:08h

Crnogorski gitaristički duo, koga čine Goran Krivokapić i Danijel Cerović, na nedavno završenom festivalu gitare u njemačkom gradu Koblencu, koji se održao pod sloganom "Heroji i legende", izveo je četiri engleske svite Johana Sebastijana Baha.

Na jednom od najznačajnijih festivala gitare u svijetu, Krivokapić i Cerović, koji su javnosti jednako poznati kao uspješni solisti i pedagozi, predstavili su jedinstven projekat za dvije gitare. Na festivalu su nastupili najeminetniji svjetski umjetnici, a koncert crnogorskih gitarista organizovan je u saradnji pomenutog festivala i kompanije “Savarez”, vodećeg svjetskog proizvođača žica, čiji su ambasadori Krivokapić i Cerović od 2013.godine.

Crnogorski duo gitara, nakon koncerata u Crnoj Gori, Njemačkoj i Bosni i Hercegovini, koji su lijepo primljeni i pozdravljeni kako od strane stručne kritike, tako i od publike, nastavlja aktivnosti serijom koncerata u prestižnim dvoranama i festivalima u Hrvatskoj, Njemačkoj, Kini, Luksemburgu i Holandiji. Ljetnju turneju završavaju koncertom u jednoj od najprestižnijih svjetskih dvorani Koncertgebau, u Amsterdamu, gdje će ujedno i promovisati CD sa Bahovim engleskim svitama u izdanju Naxos grupe, najveće izdavačke kuće na svijetu.

Duo je nastao 2005. godine, a njegov repertoar obuhvataju transkripcije renesansne i barokne muzike, te originalnih kompozicija 19. vijeka. Posebno mjesto zauzima savremena muzika originalno pisana za dvije gitare. Duo često učestvuje na značajnim međunarodnim muzičkim događajima širom Evrope, uključujući recitale, majstorske radionice, kao i članstvo u žirijima međunarodnih takmičenja. Njihov debitanski album sa djelima Domnikonija, Pjacole i Bogdanovića 2013. godine je objavio Muzički centar Crne Gore. Povodom 330 godina od rođenja Baha i 300 godina od nastanka Engleskih svita ove godine Naxos Records će objaviti prvi od dva albuma sa pomenutim djelima ovog muzičkog velikana, u transkripciji i izvođenju Crnogorskog gitarističkig dua, i to kao svjetsku premijeru za dvije gitare.

Bonus video: