Guča se vraća trubi: Turbo folk zabranjen

Prvi prioritet nalaže da se Guča vrati trubi, a ne drugim muzičkim pravcima koji su se "orili" prethodnih godin
50 pregleda 1 komentar(a)
Sabor trubača, Guča, Foto: Betaphoto
Sabor trubača, Guča, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 31.05.2015. 16:07h

Novo rukovodstvo opštine Lučani donijelo je novi pravilnik o čuvenom Saboru trubača u Guči koji predviđa da će turbo-folk muzika biti zabranjena.

Sabor koji će biti održan 55. put sada ima tri prioriteta – vraćanje izvornom stvaralaštvu, potpuna regularnost sistema takmičenja orkestara, i veći finansijski efekti za opštinu.

Prvi prioritet nalaže da se Guča vrati trubi, a ne drugim muzičkim pravcima koji su se "orili" prethodnih godina.

Na ovaj korak organizatori su se odlučili nakon što su saznali rezultate ankete sprovedene na više od 1.000 ispitanika, a čak 85 odsto njih izjasnilo se da bi na Saboru slušalo isključivo zvuke trubačkih orkestara.

Samo sedam odsto reklo je da bi ponovo voljelo da vidi Svetlanu Ražnatović Cecu na velikoj pozornici Guče.

"Program još nije zaključen, ali mogu da kažem da će, pored tradicionalnog ponoćnog koncerta u petak i takmičenja u subotu, za sada svirati majstori trube Dejan Petrović, Dejan Lazarević, Dejan Jevđić, Elvis Ajdinović i Boban Marković. U pregovorima smo sa Balkanikom i Goranom Bregovićem", rekao je direktor Centra za kulturu u Guči Zoran Vučićević za "Večernje novosti".

Organizatori će se truditi da narodnjaka ne bude ni u pratećim objektima Sabora, ne samo na binama, kako bi se očuvao izvorni karakter cijele manifestacije za sve posjetioce.

Sabor će ove godine biti održan od 3. do 9. avgusta.

Bonus video: