Memfis se oprostio od B.B. Kinga

Na kraju, Kingov kovčeg simbolično je uperen ka Misisipiju, mjestu rođenja bluza, gdje je King rođen i gdje će biti sahranjen u subotu
73 pregleda 0 komentar(a)
Memfis, B.B. King, Foto: Beta-AP
Memfis, B.B. King, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 28.05.2015. 09:18h

Grad gdje je B.B. King počeo svoju karijeru oprostio se u srijedu od bluz legende sa hiljadama ljudi koji su po kiši šetali pored kovčega uzvikujući: "Živio kralj!"

Povorka se kretala istorijskim Bil stritom, ulicom koja prolazi kroz centar grada i poznata je po bluz klubovima i Kingu je donijela jedno "B" u imenu.

Na čelu povorke bila je Gibson gitara nazvana "Lusil" po gitari koju je King volio da svira. Bend je svirao poznatu numeru "When The Saints Go Marching In".

Na kraju, Kingov kovčeg simbolično je uperen ka Misisipiju, mjestu rođenja bluza, gdje je King rođen i gdje će biti sahranjen u subotu.

Rajli B. King rođen je u siromašnoj porodici i radio je na poljima pamuka. Za mnoge, bio je primjer patnji crnaca na Jugu tokom segregacije.

Počevši karijeru u klubovima, King je postao poznat kao "bluzer iz Bil strita" da bi kasnije postao B.B. King - živa legenda u cijelom svijetu, rame uz rame sa drugim "lokalcem" iz Memfisa - Elvisom Prislijem.

"Bilo je kao Njujork pedesetih. Ako biste uspjeli na Bil stritu, uspjeli biste svuda. B.B.King je bio simbol te ere", kaže Džejn Elen Vajt iz čuvenog studija San gdje su King, Madi Voters i Elvis snimali svoje albume.

Ove sedmice bila je izvedena autopsija Kingovog tijela nakon što su njegove dvije ćerke optužile njegovog menadžera da ga je otrovao.

King je bolovao od dijabetesa poslednje dvije decenije života.

Bonus video: