Vojvodić o poništenju glasanja: Pritisak na Crnu Goru

Generalni direktror RTCG se pita kome i zašto potrebna ovakva vrsta pritiska na Crnu Goru, koja kako ističe Vojvodić dvije godine za redom, na iznenadjenje svih, ostvaruje plasman u finale
85 pregleda 51 komentar(a)
Nenad Knežević Knez, Foto: Reuters
Nenad Knežević Knez, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.05.2015. 17:09h

Radost zbog izvanrednog rezultata koji je Crna Gora ostvarila na ovogodisnjem takmičenju za Pjesmu Evrovizije, plasmanom u finale i osvajanjem trinaestog mjesta u konkurenciji 40 zemalja pomućena je informacijom zvanicnika Evrovizije (ESC) da su rezultati našeg žirija poništeni, saopštio je Rade Vojvodić generalni direktor Radio televizije Crne Gore (RTCG).

"Na žalost još uvijek nemamo ni zvaničnu, ni nezvaničnu informaciju o tome koji su razlozi ovakve odluke koju doživljavamo kao svojevrsni pritisak na našu zemlju i predstavnika na Eurosongu. U pitanju je kontinuitet pritisaka koji je započeo razgovorom Generalnog sekretara referentne grupe ESC sa nasim šefom delegacije i optužbom o navodnom dogovoranju poena sa drugim delegacijama, o čemu je naš predstavnik zvanično i obavjestio izvršnog producenta ESC Jan Ola Sanda i zatražio njegovu zaštitu", rekao je Vojvodić.

Nenad Knežević Knez našao se na 13. mjestu Eurosonga i ostvario istorijski rezultat za Crnu Goru od sticanja nezavisnosti.

Njegov rezultat, nažalost, našao se u sjenci zbog skandala u vezi sa glasovima iz Crne Gore i Makedonije.

On je dodao da je očigledno kako za prethodni razgovor nije bilo razloga, a sada je smišljen novi način pritiska, a to je poništenje rezultata žirija koji je sastavljen od eminetnih akademskih muzičkih stvaralaca koji su svoj posao odradili u skladu sa pravilima, njihovim muzičkim znanjem, iskustvom i ukusom i čije su ocjene ovjerene i kontrolisane od za to zaduzene osobe.

"Poseban vid pritiska predstavljaju novinski tekstovi redakcija iz nekih zemalja u kojima je degradiran naš predstavnik i proglašavan apsolutnim autsajderom sto je najniži vid spinovanja javnosti protiv Crne Gore i njenih predstavnika koja je svojim kvalitetom izvođača i numera očigledno poremetila planove nekih drugih", kazao je Vojvodić.

Generalni direktror RTCG se pita kome i zašto potrebna ovakva vrsta pritiska na Crnu Goru, koja kako ističe Vojvodić dvije godine za redom, na iznenadjenje svih, ostvaruje plasman u finale.

"Nije nam jasno, te zato tražimo što hitniji odgovor od zvaničnika ESC kao i izvinjenje zbog neprijatnosti koje je doživjela naša zemlja i njeni predstavnici na Eurosongu, članovi žirija kao i naša kuća", zaključio je Vojvodić.

Bonus video: