Evrovizija u maju 2019. u Tel Avivu

Vlasti prvobitno insistirale da se takmičenje održi u Jerusalimu, ali se odustalo zbog mogućih nereda
59 pregleda 0 komentar(a)
Neta Barzilaj  (novina), Foto: Armando Franca
Neta Barzilaj (novina), Foto: Armando Franca
Ažurirano: 14.09.2018. 11:51h

Drugi po veličini grad u Izraelu – Tel Aviv biće domaćin narednog Eurosonga, koji će se održati od 14. do 18. maja 2019. Ovu odluku donijelo je izvršno tijelo Evrovizije nakon što je od izraelskog javnog servisa (KAN) traženo da predloži najmanje dva grada kao kandidate.

„Želimo da se zahvalimo svim gradovima koji su konkurisali, sve prijave su bile uzorne, ali smo na kraju odlučili da Tel Aviv pruža najbolje mogućnosti za organizaciju najvećeg muzičkog događaja na svijetu. Uzbuđeni smo što ćemo naše takmičenje dovesti u novi grad i jedva čekamo da u saradnji sa KAN-om napravimo najspektakularnije do sad izdanje Evrovizije“, izjavio je izvršni supervizor Evrovizije Jon Ola Sand.

Osim Tel Aviva, Jerusalim i Eilat su konkurisali da budu gradovi domaćini događaja koji privlači oko 200 miliona gledalaca širom svijeta.

Ove godine Eurosong je održan u glavnom gradu Portugala Lisabonu, a pobjedu Izraelu donijela je Neta Barzilaj sa pjesmom „Toy“. Njena pobjeda bila je u znaku kontroverze tada, jer je pjevačica odmah najavila da će evrovizijsko takmičenje njena zemlja održati u Jerusalimu, oko kojeg

Izrael ima višedecenijski spor sa Palestincima. Oprečne reakcije javnosti i poznatih muzičara izazvala je i njena pobjednička pjesma, kao i ono što su neki vidjeli kao „kulturnu aproprijaciju“ u vidu Netinog nastupa inspirisanog japanskom kulturom.

Ulje na vatru dolio je i izraelski premijer Benjamin Netanjahu koji je nakon Netine pobjede najavio da će Izrael insistirati da se Evrovizija održi u Jerusalimu. Pobjeda na Evroviziji i ove izjave došle su u trenutku kada su protesti u Palestini zbog američkog priznanja Jerusalima kao glavnog grada Izraela došli do usijanja. Sada britanski novinari ocjenjuju da su vlasti u Izraelu odustali od prvobitne namjere zbog straha od mogućih nereda tokom održavanja manifestacije.

Bonus video: