Skandal na Eurosongu: Crna Gora i Makedonija nisu poštovale proceduru glasanja

Glasovi Crne Gore i Makedonije ne utiču na rezultat pobjednika Eurosonga, švedskog predstavnika Mansa Zelmerlova. Jedan poen dobila je Estonia, dva Španija, tri Izrael, četiri Slovenija, pet Švedska, šest Italija, sedam Rusija, osam Azejbejdžan, 10 Albanija, a 12 Srbija, koja je sinoć na takmičenju sa 53. poena zauzela 10. mjesto. Na 11. mjestu je Gruzija, sa 51 bodom
50 pregleda 88 komentar(a)
Eurosong, Foto: Eurosong.tv
Eurosong, Foto: Eurosong.tv
Ažurirano: 24.05.2015. 06:56h

Nenad Knežević Knez našao se na 13. mjestu Eurosonga i ostvario istorijski rezultat za Crnu Goru od sticanja nezavisnosti.

Njegov rezultat, nažalost, našao se u sjenci zbog skandala u vezi sa glasovima iz Crne Gore i Makedonije.

Na zvaničnoj interet stranici Eurosonga danas je objavljeno da u finalnom glasanju za pesmu Evrovizije, nisu uručunati glasovi žirija Crne Gore i Makedonije, već da su bodovi dodijeljeni isključivo na osnovu glasova publike.

Pravila nalažu da po 50 odsto glasova iz svake zemlje stiže od službenog žirija i publike. Crna Gora i Makedonija, međutim, nisu imale glasove zvaničnog žirija, već su saopštile isključivo glasove publike, objavljeno na na zvaničnoj stranici takmičenja.

Kako je kratko navedeno na sajtu, rezultati glasanja žirija Makedonije i Crne Gore isključeni su nakon konsultacija sa zvaničnim posmatračem glasanja, na osnovu odluke Izvršnog supervizora i predsjednika referentne grupe.

Agencija Tanjug je objavila saopštenje Evropske unije javnih emitera (EBU), koja organizuje Evrosong već šest decenija, u kojem se navodi da je, nakon konsultacija sa zvaničnim posmatračem glasanja, na osnovu odluke izvršnog supervizora predsjednika referentne grupe, donijeta odluka da se poeni iz Crne Gore i Makedonije dodijele isključivo na osnovu glasova publike, bez uračunavanja glasova žirija. U obje zemlje, kako je navedeno, glasanje putem SMS poruka je za 100 odsto primijenjeno. Konkretan razlog za ovakvu odluku nije naveden, a isključenje dva žirija biće tema idućeg sastanka Referentne grupe u junu.

Glasovi Crne Gore i Makedonije ne utiču na rezultat pobjednika Eurosonga, švedskog predstavnika Mansa Zelmerlova.

IzCrne Gore jedan poen dobila je Estonija, dva Španija, tri Izrael, četiri Slovenija, pet Švedska, šest Italija, sedam Rusija, osam Azejbejdžan, 10 Albanija, a 12 Srbija, koja je sinoć na takmičenju sa 53. poena zauzela 10. mjesto.

Bonus video: