Preminula Montserat Kabalje

72 pregleda 0 komentar(a)
Monserat Kabalje, Foto: Periodistadigital.com
Monserat Kabalje, Foto: Periodistadigital.com
Ažurirano: 06.10.2018. 09:48h

Slavna španska sopraniskinja Moserat Kabalje umrla je u subotu u 85. godini u Barseloni, rečeno je iz bolnice.

"Umrla je noćas u bolnici Sant Pau", kazao je izvor unutar te barselonske bolnice, prenosi Hina.

Komemoracija za pjevačicu koja je godinama imala zdravstvenih problema održaće se u nedjelju a sahrana u ponedjeljak, objavile su pogrebne službe katalonskog glavnog grada.

Španski kralj Felipe Šesti odao je počast Monserat Kabalje navodeći da je ona "legenda svjetske kulture".

"Bila je velika dama opere, legenda svjetske kulture, najbolja od najboljih", naveo je Felipe na Tviteru i dodao da će njena ličnost i glas zauvijek pratiti ljubitelje muzike.

Bila je poznata po interpretacijama Rosinijevih, Belinijevih i Donicetijevih opera. Tokom karijere izvela je više od 90 različitih uloga i snimila oko 80 albuma.

Svjetski poznata je njena saradnja s pjevačem Fredijem Merkjurijem iz grupe "Kvin". Zajedno su snimili pesmu "Barselona" koja je kasnije postala himna ljetnjih Olimpijskih igara koje su održane 1992. u Barseloni.

Pjevačica, čije je pravo ime bilo Marija de Montserat Vivijana Konsepsion Kabalje i Folk (Maria de Montserrat Viviana Concepcion Caballe i Folc), rođena je u aprilu 1933. i bila je sopran. Razvila je takozvanu tehniku bel kanto (bel canto) pjevanja posvećujući više pažnje ljepoti izvođenja tona nego dramskom izražavanju.

Bonus video: