B.B. King biće sahranjen u delti rijeke Misisipi: Odatle potiču on, njegova muzika...

Muzičar, koji je osim slave i široke prihvaćenosti u karijeri zadobio 15 priznanja Gremi, biće sahranjen u muzeju koji nosi njegovo ime
61 pregleda 0 komentar(a)
BB King, Foto: Reuters
BB King, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.05.2015. 18:38h

Legenda bluza i njegov nekrunisani kralj, nedavno preminuli gitarista B.B. King, biće sahranjen tamo odakle je potekao, odakle potiče njegova muzika i gdje je njegova karijera prije 65 godina i počela: u delti rijeke Misisipi.

Počasna komemoracija zaslužnom muzičaru biće održana 27. maja u nezvaničnoj prijestonici delte Misisipija Memfisu, američka država Tenesi, pa će potom Kingovo tijelo biti prebačeno u grad u kom je odrastao, Indijanolu, Misisipi.

Mimohod pored tijela biće omogućen 29. maja u Muzeju B.B. King u Indijanoli, dok će crkveni ispraćaj biti narednog dana u obližnjoj baptističkoj crkvi Bel grouv.

Muzičar, koji je osim slave i široke prihvaćenosti u karijeri zadobio 15 priznanja Gremi, biće sahranjen u muzeju koji nosi njegovo ime.

B.B. King je umro 14. maja, u 89. godini, u svom domu u Las Vegasu.

Pravo ime mu je bilo Rajli B. King. Važio je za jednog od trojice "kraljeva" gitare, uz Alberta Kinga (1923-1992) i Fredija Kinga (1934-1976).

B.B. King bio je neumorni koncertant, držeći godišnje po 200-tinak nastupa širom svijeta. Zapamćeno je da je 1956. na binu izašao 342 puta.

Posljednji koncert B.B. King održao je 3. oktobra 2014. u Kući bluza, u gradu Čikagu. Koncert je prekinut zbog Kingove dehidratacije i iscrpljenosti.

Bonus video: