NAKON PRVOG POLUFINALA

Srbija i Albanija u finalu Eurosonga

Jedino Makedonija od ex Yu zemalja nije u finalu. Crnogorski predstavnik, Knez, nastupiće sjutra u drugom polufinalu
50 pregleda 19 komentar(a)
Bojana Stamenov, Foto: Reuters
Bojana Stamenov, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.05.2015. 05:43h

Albanija, Jermenija, Rusija, Rumunija, Mađarska, Grčka, Estonija, Gruzija, Srbija i Belgija prošli su u finale Eurosonga, rezultat je prvog polufinala ovog takmičenja održanog sinoć u Beču u "Wiener Stadthalleu".

Rusija, Estonija, Gruzija, Belgija i Grčka bili su najveći favoriti po kladionicama od 16 učesnika prvog polufinala da prođu u završnicu najpopularnijeg evropskog takmičenja, a prognoze su se pokazale tačnim. Od zemalja iz regiona u polufinalu su nastupili predstavnici Albanije, Makedonije i Srbije. 

Mada im kladionice nisu davale mnogo šansi predstavnica Srbije Bojana Stamenov i Elhaida Dani, pobjedinca italijanskog "The Voicea" koja je predstavljala Albaniju, nastupiće u finalu, dok je makedonski reporezentativac Danijel Kajmakovski izvisio. 

Program Eurosonga prve večeri je vodila prošlogodišnja pobjednica Končita Vurst koja je donijela ovo takmičenje svojoj domovini Austriji. 

Kuriozitet večeri je da je finski pank bend Perti Kurikan Nimipaivat, koji čine osobe sa smetnjama u razvoju, izveo sinoć najkraću pjesmu u istoriji Eurosonga, "Aina Mun Pitaa" koja traje samo minut i 25 sekundi.

Crnogorski predstavnik Nenad Knežević Knez nastupiće sjutra veče u drugom polufinalu, a od zemalja ex Yu samo će mu predstavnik Slovenije praviti društvo. 

Finale Eurosonga održaće se 23. maja. Po kladionicama najveće šanse da pobjedi na ovogodišnjem Eurosongu ima Švedska, a slijede Italija, Rusija, Australija, Estonija, Finska, Azerbejdžan...

Od ex Yu zemalja najbolje se kotira Slovenija koja je na devetom mjestu. Makedonija 27-o, Srbija 31-o, dok se Knezu i njegovoj pjesmi "Adio" daje manje šanse od komšija - on je na 35-om mjestu, sa samo pet učesnika Eurosonga koji imaju manje šansi od njega. Od ostalih zemalja u regionu, Albanija zauzima 18-o mjesto. No da prognoze ne moraju da znače ništa pokazuje to što Makedonija nije prošla, a Srbija jeste, pa sjutra veče ostaje da se vidi da li će Knez ponoviti prošlogodišnji uspjeh Sergeja Ćetkovića. Na ovogodišnjem Eurosongu učestvuje 40 zemalja, a od ranije je poznato da će se u finalu naći i zemlja domaćin Austrija, kao i države "velike šestorke" Australija, Francuska, Njemačka, Italija, Španija i Velika Britanija.

Preporučujemo za Vas