Eurosong 2015: Jubilej ipak bez rekordnog broja učesnika

Turska je poslije Bakua 2012. godine istupila iz Eurosonga, tvrdeći da se manifestacija sprovodi pod nefer pravilima
1 komentar(a)
Eurosong 2015, Foto: Reuters
Eurosong 2015, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.05.2015. 07:54h

Na ovogodišnjoj 60. Pjesmi Evrovizije u Beču učestvuje 40 zemalja, a među njima je, prvi put, Australija.

Broj učesnika, iako se radi o jubilarnom Eurosongu, nije rekordan, jer je više zemalja odustalo od dolaska u Beč.

Rekord od 43 zemlje učesnice postignut je samo u Beogradu 2008. i Dizeldorfu 2011. godine.

Ove godine na Eurosongu nedostaje Turska, koja je 2011. doživjela neuspjeh u polufinalu, i namjerava tek iduće godine ponovo da učestvuje na ovom takmičenju.

Turska je poslije Bakua 2012. godine istupila iz Eurosonga, tvrdeći da se manifestacija sprovodi pod nefer pravilima. Ankara najviše kritikuje što se pet zemalja osnivača takmičenja - Britanija, Francuska, Njemačka, Španija i Italija - plasira direktno u finale, dok ostatak mora proći kroz polufinala.

Za neučešće Ukrajine, na ovogodišnjem Evrosongu, koja je prije 11 godina pobijedila sa Ruslanom, navedeni su politički i finansijski razlozi.

Prije svega iz finansijskih razloga od učešća su odustale Slovačka, Hrvatska, Bugarska i Bosna i Hercegovina.

Fanovi Eurosonga su žene i homoseksualci

Srž deklarisanih fanova Pjesme Evrovizije u Austriji čine, prema jednoj studiji, žene i homoseksualci.

Oduševljenje ovim takmičenjem proizilali iz osjećaja zajedništva među fanovima, kao i internacionalizmu manifestacije. Nastup Končite Vurst je učinio lakšim fanovima da se izjasne kao takvi, te je povratio brojne fanove Eurosonga, pokazuje studija politikologa Maksimiliana Bauera, koji se u okviru svog master rada bavio Evrovizijom.

Većina fanova u Austriji je iz Beča i drugih većih gradova, od kojih je 67 odsto žena kazalo da ih seksualno privlače muškarci, a 78 odsto muškaraca da se prije svega interesuju za muškarce.

„Eurosong u Austriji je posebno omiljen kod homoseksualaca i heteroseksualnih žena“; naveo je Bauer u naučnom radu pod naslovom „Eurovizija – mala priča između tijela, pola i nacije“.

Fanovi, kako je ustanovio su, kod obje grupe, u starosti između 20 i 39 godina, a u prvom planu im je uživanje u žurkama.

Među članovima Austrijskog udruženja fanova Eurosonga ima čak više muškaraca (80 odsto), od kojih je 75 odsto u starosti između 30 i 49 godina, koji su aktivniji od mladih fanova i koji ne propuštaju niti jednu manifestaciju vezanu za Eurosong.

Bonus video: