Trijumfalni povratak genijalne Rošin Marfi

Album ima osam pjesama, a Rošin kaže da je izbor od svega onog što je tokom godina napisala zahtijevao vrlo oštro odlučivanje, ali dodaje da su se kockice odlično uklopile, čak i lakše nego sa prethodnim albumima
0 komentar(a)
Rošin Marfi, Foto: Twitter.com
Rošin Marfi, Foto: Twitter.com
Ažurirano: 12.05.2015. 08:16h

Osam godina čekanja se napokon isplatilo svim iskrenim obožavaocima Rošin Marfi! Njen novi, treći album "Hairless Toys" napokon je tu, kao mješavina disko hausa sa malo džeza i notom senzualnosti jedne Grejs Džons.

Kritika je već rekla svoje. U pitanju je bogata i ekstavagantna produkcija sa inovativnim zaokretima i opijajućim zvucima koje u najboljem odslikava pjesma koja i otvara album “Gone Fishing”. Inspirisana filmom “Paris Is Burning”, ova numera je originalno bjekstvo iz ružne stvarnosti u svijetu oko nas koja, kao što smo i navikli od Rošin, jednostavno pokreće na ples.

"Pjesma je nastala nakon što sam odgledala dokumentarac "Paris Is Burning" o ljudima koji nikako nisu mogli da se uklope u društvo pa su svoje mjesto našli u njujorškoj gej sceni 80-ih. Potom sam i pročitala članak o tome kako je haus muzika originalno nastala u redovim crnače gej zajednice. Duboko me dirnulo sve to. Pjesmu "Gone Fishing" sam nekako zamislila kao brodvejsku verziju tog perioda – da svako napravi svijet po svojoj mjeri, kao sigurno, bolje mesto, bilo u muzici ili kulturi uopšteno. To je tema koja provijava kroz cijeli album", objašnjava Rošin svoju novu muziku koju će i domaća publia moći uživo da čuje i to na Sea dance festivalu u okviru velike Exit avanture 17. jula.

Genijalnost albuma “Hairless Toys” leži u prošlogodišnjem projektu jedinstvene muzičarke. EP "Mi Senti" koji je sastavljen uglavnom od obrada, svih prepjevanih na italijanskom, je kolaboracija Rošin, njenog partnera Sebastiana Properzia i njenog dugogodišnjeg producenta Edia Stivensa sa kojim je sada, prvi put, uradila album.

EP je bio vrlo zreli disko zvuk koji se poigrava sa uticajem jedinstvene Edit Pjaf i revolucionarnog Studija 54, a zapravo je bio samo podsjetnik na to koliko je brilijantna Rošin. Što je i dokazala novim izdanjem.

Album ima osam pjesama, a Rošin kaže da je izbor od svega onog što je tokom godina napisala zahtijevao vrlo oštro odlučivanje, ali dodaje da su se kockice odlično uklopile, čak i lakše nego sa prethodnim albumima.

Nakon početne numere, ređaju se "Elsewhere Evil Eyes", debi singl "Exploitation" i "House of Glass" koji obezbjeđuje ritam za đuskanje koji je presudan za svaki Rošinin album, dok pjesme “Exile” i “Unputdownable” kriju šarmantni uticaj kantri soula koji vas prosto opčini.

Sve ove žanrovske kombinacije skupljene u "Hairless Toys" neće vas ostaviti ravnodušnim i izuzean su povratak na velika vrata jedne fenomenalne umjetnice.

Bonus video: