Đule Van Gog za Vijesti: Seljana je svuda oko nas, i eto im je

“Prije svega, želim da izrazim veliko zadovoljstvo što ćemo nastupiti u Podgorici i što će taj koncert biti prvi zvanični nastup u okviru turneje 'Licem u lice'"
210 pregleda 5 komentar(a)
Đule Van Gog, Foto: Arhiva “Vijesti”
Đule Van Gog, Foto: Arhiva “Vijesti”
Ažurirano: 03.05.2015. 18:19h

Druge večeri City Groove festivala koji se od 21. do 23. maja održava u Podgorici na platou između Tehničkih fakulteta i Tološke šume, publika će imati priliku da čuje bend Van Gogh, a tim povodom za “Vijesti” je pričao frontmen srpskog rok sastava Zvonimir-Đule Đukić.

“Prije svega, želim da izrazim veliko zadovoljstvo što ćemo nastupiti u Podgorici i što će taj koncert biti prvi zvanični nastup u okviru turneje 'Licem u lice' kako smo je nazvali i sa kojom promovišemo posljednji album 'Umeren u svemu'”, počinje razgovor Đule.

“To je idealna prilika da sa mlađim i starijim fanovima podijelimo listu pjesama na kojoj će se naći komadi sa naših prethodnih albuma, ali i ubitačne numere sa novog, odnosno posljednjeg studijskog albuma, kao što su 'Anđele moj brate', 'Nešto vuče me dole', 'Prva i poslednja kap', 'Skačem skači'...”, dodaje pjevač, koji fanovima obećava dobar provod.

“Biće to jedan adrenalinski rokenrol udar i iskreno, veoma smo se uželjeli podgoričke publike, jer smo dugo čekali taj datum i to će biti idealna prilika da sa Podgoričanima i svima koji dođu sa strane podijelimo dobro raspoloženje”, kaže on.

Muzičar dodaje da, uprkos tome što je njihova publika po godinama raznovrsna, a samim tim i različitih ukusa kada su u pitanju numere Van Gogha, nikada nisu udovoljavali određenoj ciljnoj grupi na koncertima, niti prilagođavali repertoar.

“Vjerujte mi da se nikada nismo trudili da nekome ugađamo, jednostavno za ovaj period, a uskoro slavimo 30 godina postojanja, nismo se trudili da se bavimo niti kompromisima, niti ugađanjima”, tvrdi Đule.

“Mislim da je to jedan od momenata koji i krasi grupu Van Gogh. Radimo kako osjećamo, pratimo svoj senzibilitet, a posebno nas raduje što iz turneje u turneju, iz albuma u album, grupa u prvim redovima ima armiju mladih fanova koji se vraćaju rokenrol zvuku”, dodaje pjevač.

“Naravno tu su i njihovi roditelji koji su u posljednjim redovima, ali energija je fantastična kada sa bine vidite neku novu, mladu, svježu krv koja sa osmijehom dijeli raspoloženje i poruku koju im šaljete. Mislim da je to velika prednost grupe Van Gogh i to je nešto što krasi naš rad za sve ove godine”, ističe on i dodaje da se trud isplatio

“Vrijedjelo je truda i odricanja, nije sve otišlo u drugu krajnost. Seljana koja nas regionalno okružuje je seljana koju ostavljamo drugima. Mi jednostavno razmjenjujemo pozitivnu energiju i jezik simbolike sa našom publikom koja to razumije, na to smo veoma ponosni. Vrijedjelo je”, poručuje čuveni muzičar.

Đule potvrđuje da za njih ne važi pravilo da starija publika želi da čuje pjesme sa prvih izdanja, a mlađa novije pjesme, već da jedanko uživaju u hitovima “Neko te ima noćas”, “Tragovi prošlosti”, “Spisak razloga” i “Anđele moj brate”.

“Većina njih se nije ni rodila kada smo 1986. godine snimili singl Tragovi prošlosti. To su mladi ljude koji sa osmijehom pjevaju svaku pjesmu sa tog i druge numere sa naših starijih albuma. Mlade ljude zanima rokenrol i laže svako ko kaže da je to prošlost, da su se mladi ljudi okrenuli neukusu”, odgovara muzičar, ali priznaje da “ima i takvih među mlađim generacijama”.

Na pitanje bez koje numere ne može proći koncert Van Gogha on odgovara:

“Jao, sad ste mnogo zahtjevni... Da mogu, podijelio bih sa publikom svaki ton koji sam odsvirao za ovih 29 godina postojanja”, kaže on i ističe da se uvijek trude da publika ne ostane uskraćena za neku numeru koju svi vole.

Sve ove godine za nama prepune su sjećanja

Iako je Van Gogh prošle godine promovisao svoj posljednji album u Podgorici, koncert je izostao, pa u glavnom gradu članovi ovog benda nisu svirali dugi niz godina, ali je publika imala priliku da ih čuje na Spring Breaku festivalu i Lake festu.

“Sve ove godine koje su za nama su prepune sjećanja, uspomena i kvalitetne buke. Ne mogu tačno da se sjetim kada smo posljednji put bili pred podgoričkom publikom, ali svaki put kada dolazim, kao i sada za 22. maj, radujem se dolasku”, poručio je on.

Publika u Crnoj Gori mogla bi čuti Van Gogh ponovo, jer je Đule iskoristio priliku da najavi regionalnu turneju povodom proslave 30 godina postojanja benda Van Gogh.

MTV nagrada najveći uspjeh i priznanje

Pored velikog broja izdatih singlova i studijskih albuma, Van Gogh se može pohvaliti i osvajanjem MTV nagrade za najboljeg regionalnog izvođača i to dva puta, 2007. i 2014. godine.

“Prije svega, naš najveći uspjeh i najveće priznanje do sada je što 29 godina postojimo i komuniciramo sa publikom. Jedini smo regionalni bend koji je dva puta osvojio tu MTV nagradu i prvi i drugi put smo je posvetili publici i bilo je vrijedno truda i odricanja”, istakao je on.

Bonus video: