Autogeni trening i Grim na albumu „Hronično neumorni”

Sam taj poziv je svojevrsna čast jer čovjek nas je pozvao da budemo predstavnici naše zemlje", istakao je Bojanić
152 pregleda 0 komentar(a)
Hronično neumorni (Novina)
Hronično neumorni (Novina)
Ažurirano: 30.04.2015. 18:44h

Crnogorski rok bendovi Autogeni trening i Grim našli su se na kompilaciji "Hronično neumorni" srpskog pjesnika i rok kritičara Milana B. Popovića. Drugi album Popovića, nakon kompilacije "Vreme brutalnih dobronamernika", okupio je 33 izvođača sa prostora bivše Jugoslavije, a može se besplatno preuzeti na web adresi molitvatetoviranogsrca.com. Osim crnogorskih bendova, doprinos su dali i Del Arno Bend, Hornsman Coyote, Vudu Popaj, Wikluh Sky, Bjesomar...

"Popović je slušao Royal Blue, moj prvi bend koji objavio album u Srbiji i onda je preko njega saznao i za grupu Grim koja mu se svidjela, ali nikako nije uspijevao da stupi u kontakt sa mnom. Kasnije me je našao preko Fejsbuka i rekao da ima želju da Grim bude predstavnik crnogorske scene na njegovoj kompilaciji", otkrio je Nebojša Đukanović za "Vijesti", dok je bubnjar Autogenog treninga Bojan Bojanić kazao da ga je Popović kontaktirao telefonom.

"Sam taj poziv je svojevrsna čast jer čovjek nas je pozvao da budemo predstavnici naše zemlje", istakao je Bojanić.

Obje grupe dobile su prošle godine dvije zbirke Popovićevih pjesama iz kojih je Grim odabrao onu pod naslovom "Ovde", a Trening pjesmu "Da". Iz bendova kažu da je srpski pjesnik veoma zadovoljan finalnim produktima.

"To je univerzalan tekst koji objašnjava sadašnjicu - balkansku, a možda i svjetsku. Plus je to jedan od tekstova koji mi je najviše metrički odgovarao, jer on je pjesnik slobodnog stiha tako da je vrlo teško komponovati na to", objašnjava Đukanović, koji numeru opisuje kao klasičan hard rok sa got elementima.

I Bojanić kaže da je u odabiru pjesme Treningu primarno bilo da im se svidi, ali i da se uklopi u muzičku ideju.

"Može se tumačiti na više načina, ali iz mog ugla pjesma govori o bježanju, izolaciji od zla, pokušaju da se ostane sa strane i da se čovjek ne utopi u sve to zlo okruženje", ispričao je bubnjar.

Bonus video: