Koncerti klasične muzike u noćnom klubu privlače mlađu publiku

Klub "SoundBox" jedna je od najnovijih ideja Simfonijskog orkestra San Franciska u pokušaju da privuče mlađu publiku, suočena s padom prodaje karata i prosječnom starosti posjetilaca od preko 60 godina
52 pregleda 0 komentar(a)
orkestar Ratne mornarice Grčke, Foto: Ivan Petrušić
orkestar Ratne mornarice Grčke, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 23.04.2015. 14:52h

Noćni klub, sa svjetlosnim efektima i najmodernijim sistemom ozvučenja, video bimovima i nekoliko bina, postao je jedno od najznačajnijih mjesta u San Francisku gdje se održavaju koncerti klasične muzike.

Klub "SoundBox" jedna je od najnovijih ideja Simfonijskog orkestra San Franciska u pokušaju da privuče mlađu publiku, suočena s padom prodaje karata i prosječnom starosti posjetilaca od preko 60 godina.

Ovakav program, kombinacija tradicionalnih i modernih zvukova u neformalnoj atmosferi, nudi alternativu tradicionalnom iskustvu slušanja muzike u koncertnim dvoranama.

"Prkositi iskustvima standarnog koncertnog iskustva upravo je ono o čemu se radi" u izboru ovakvog prostora, izjavio je izvršni direktor orkestra Brent Asink.

Prije nekoliko večeri, u noćnom klubu, s visokim plafonima, golim zidovima i izlizanim podovima, cirkulisalo je 20-30 ljudi, koji su sjedjeli za visokim stolovima i razgovarali uz svjetlost svijeća ili se baškarili na udobnim otomanima.

Tišina je zavladala kada su se čuli prvi zvuci udaraljki praćeni digitalnim zvucima.

Umjesto frakova i crnih haljina, muzičari nose neformalnu odjeću, kao i publika. Upotreba mobilnih telefona nije zabranjena, a informacije o samom koncertu gosti mogu da dobiju preko aplikacije kluba na telefonima.

Tokom koncerta gosti se mogu poslužiti koktelom ili kanapeima u baru u zadnjem dijelu kluba.

Prva četvoromjesečna sezona u klubu, tokom koje je do aprila izvedeno devet koncerata, bila je rasprodata. Publiku je privukla pristupačna cijena karata od 25 dolara i prilika da budu mnogo bliže muzičarima, umjesto da ih slušaju s udaljenih mjesta na balkonu.

Druga sezona će početi u decembru.

Bonus video: