Džoni Štulić: Ne želim da skončam u bijedi

"Sudovi u Srbiji su bar prihvatili žalbe mojih advokata, dok u Hrvatskoj nisu čak željeli ni da započnu postupak. Ja sam zaista jedinstven slučaj vjerovatno u svijetu, da mi za sve moje muzičke i literarne radove nisu plaćeni zasluženi honorari"
6 komentar(a)
Branimir Džoni Štulić, Foto: Screenshot (YouTube)
Branimir Džoni Štulić, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 06.04.2015. 06:58h

Drama oko borbe Džonija Štulića novac od autorskih prava i dalje se nastavlja. Žalbe advokata nekadašnjeg frontmena Azre Stevana Jankovića, koji je pokrenuo postupak protiv izdavačke kuće "Plato" i diskografskih kuća "Komuna" i "Hi-Fi" zbog kršenja autorskih prava, u beogradskom sudu su odbačen.

Ovo je razbjesnilo Štulića koji već trideset godina vodi rat sa izvođačima. Sličan postupak za utvrđivanje materijalne štete zbog neovlašćenog iskorišćavanja "Azrine" diskografije pokrenut je u Hrvatskoj protiv "Kroacije rekords", nasljednika "Jugotona" koji je objavljivao albume kultnog benda.

Revoltirani Štulić, koji od jugoslovenskog građanskog rata živi u Holandiji strahuje da će umrijeti u bijedi i proći gore od legendarne pjevačice Bili Holidej.

"Sudovi u Srbiji su bar prihvatili žalbe mojih advokata, dok u Hrvatskoj nisu čak željeli ni da započnu postupak. Ja sam zaista jedinstven slučaj vjerovatno u svijetu, da mi za sve moje muzičke i literarne radove nisu plaćeni zasluženi honorari. Mnogi misle da meni nije stalo do novca, ali ja ne razmišljam tako. Normalno je da dobijem novac koji sam pošteno zaradio. Niko mi ne može uzeti dušu. Bluz pjevačica Bili Holidej je umrla u bijedi, a ja kažem nije sirota Bili, već kompozitor i pisac Džoni. Ne bih da skončam tako", kazao je Štulić.

On i dalje tvrdi da nikada nije potpisao nikakve ugovore sa pomenutim izdavačkim kućama, dodajući da je početkom 80-ih, da bi dobio honorare, morao da se učlani u SOKOJ, ali da mu zbog sistemskih grešaka odatle ništa nije isplaćeno na ime nantijema. SOKOJ je napustio, kaže, u februaru 1981, ali se njegova djela do danas i dalje reizdaju.