DST: Umjetnost u nama nikad ne miruje

“Spremili smo jedan, nadamo se zanimljiv repertoar u kom će biti zastupljene one stare naše 'udarne stvari', ali i cijeli materijal sa novog albuma koji ćemo ovom prilikom premijerno predstaviti, što čini novi izazov za nas kad su žive svirke u pitanju”
72 pregleda 0 komentar(a)
DST, Foto: Dalibor Petrić
DST, Foto: Dalibor Petrić
Ažurirano: 28.03.2015. 14:44h

Kultni crnogorski punk bend DST nastupiće u okviru Nikšićko Rocks platforme u NK Pubu u Nikšiću u nedjelju, 29. marta, a dan kasnije svirka će biti održana i u Montenegro Pubu u Podgorici. U razgovoru za “Vijesti” bubnjar ovog sastava Srđa Simunović složio se da podgorička publika dugo nije imala priliku da ih čuje uživo i otkrio zbog čega je došlo do pauze.

“Duži period smo predano i iscrpno radili na novom albumu i svu pažnju posvetili tome, stavljajući koncerte i klupske svirke u drugi plan, iako je bilo poziva i ponuda”, kaže on i dodaje da će se sada stvari promijeniti.

“Sada kada je konačno sve to opošljeno spremni smo da zauzmemo ono mjesto na kom se najugodnije osjećamo, na bini zajedno sa svojom publikom. Ova dva vezana koncerta u Nikšiću i Podgorici su prava prilika za to i veoma se radujemo tom druženju”, ispričao je Simunović otkrio šta če DST svirati u Podgorici i Nikšiću.

“Spremili smo jedan, nadamo se zanimljiv repertoar u kom će biti zastupljene one stare naše 'udarne stvari', ali i cijeli materijal sa novog albuma koji ćemo ovom prilikom premijerno predstaviti, što čini novi izazov za nas kad su žive svirke u pitanju”, nagovijestio je bubnjar DST-a. On dodaje da će upravo svirke biti prava prilika da se svi članovi benda uvjere koliko je publika zadovoljna posljednjim albumom

“Stvarnost je u nama” koji je objavljen prošle godine.

“Upravo 'live' izvođenje tih pjesama će pokazati njihov žar i emociju i uz izgrađenu emociju sa publikom želimo doživjeti potpunu sliku”, smatra on. Na pitanje da li bend već sada razmišlja o novim pjesmama, Simunović kaže da je još rano za to.

“Još je svjež novi album i vrele emocije vezane sa njim, tako da za sada ne radimo na novim pjesmama. Uvijek je poželjno da se desi vremenski period u kom možemo objektivno sagledati na stvoreno za nama i u odnosu na to lakše dobiti smjernice za ono sljedeće”, ispričao je on.

“Ali, naravno, umjetnost u nama nikad ne miruje, ali ne žurimo sa tim. Sada smo najviše posvećeni promociji novog albuma. Naučili smo da su mali koraci najvažniji ako dugo trajete”, dodaje Simunović.

Imamo ljude, energiju, nove kreativne ideje, ali ne i podršku

On je prokomentarisao i ponovno buđenje underground scene i projekata, poput pokretanja kulturnog centra “Punkta”, ali i udruženje bendova “Bunker”, riječima da se “ipak samo čini” da se alternativa vraća na velika vrata u grad pod Trebjesom.

“Imamo ljude, energiju, nove kreativne ideje, ali nažalost još nemaju sluha oni koji bi prvi trebalo da nam pomognu i prvenstveno njeguju tu kreatvnu energiju”, tvrdi on.

“Mislim i nadam se da će Opština prepoznati potencijal u idejama tih mladih ljudi, jer zaista nekima je jedina hrana kultura i umjetnost. Malo tražimo, a sagledavajući širu sliku toga, sve bi to moglo biti afirmativno za crnogorsku umjetnost i kulturu”, istakao je Simunović.

“Mi ćemo nastaviti da dišemo tu umjetnost, a poruka je – Ne ukidajte nam taj jedini zrak”, poručio je on.

Bonus video: