SAD: Stiv Martin, Dorsi i Rejdiohed u Kongresnoj biblioteci

Kongresna biblioteka svake godine bira zvučne zapise od "kulturnog, istorijskog i estetskog značaja" koji će biti sačuvani pod posebnim uslovima
95 pregleda 0 komentar(a)
Radiohead, Foto: YouTube
Radiohead, Foto: YouTube
Ažurirano: 25.03.2015. 16:40h

Jedna od najčešće emitovanih pjesama u 20. veku "Stand by me" Bena E. Kinga biće uvršćena u nacionalni registar američke Kongresne biblioteke.

Među 25 pjesama, kompozicija, albuma i drugih zvučnih zapisa iz perioda od 1890. do 1999. koji će na taj način obezbijediti svoje mjesto u istoriji, nalaze se i pjesme Džoan Baez (Joan Baez), Stiva Martina, kao i prvi album grupe Dors (The Doors) i album "OK Computer" Rejdioheda (Radiohead) iz 1997.

Kongresna biblioteka svake godine bira zvučne zapise od "kulturnog, istorijskog i estetskog značaja" koji će biti sačuvani pod posebnim uslovima.

Ove godine izabrane su i pjesme "Ac-Cent-Tchu-Ate the Positive" Džonija Mersera (Johnny Mercer) iz 1944, "You've Lost That Lovin' Feelin" dueta Rajčes braders (The Righteous Brothers) iz 1964. i album Stiva Martina (Steve Martin) "A Wild and Crazy Guy" iz 1978.

Jedna od najvećih biblioteka na svijetu izabrala je da u svom registru sačuva i radijsko izvještavanje sa sahrane američkog predsjednika Frenklina Ruzvelta 1945, kao i melodije iz američke TV serije za djecu "Ulica Sezam".

Bonus video: