Festival solo pjevača od 26. do 28. marta u Herceg Novom

Potrebno je obogaćivati festivalske sadržaje i poklanjati mu punu pažnju i medijsku i finansijsku, rekla je potpredsjednica opštine Tamara Vujović
85 pregleda 0 komentar(a)
Bruna Špiler, Foto: Slavica Kosić
Bruna Špiler, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 20.03.2015. 15:57h

Međunarodno takmičenje solo pjevača „Bruna Špiler" okupiće ove godine 75 takmičara iz tridesetak muzičkih škola i akademija iz regiona i Evrope, saopštili su organizatori na danas održanoj konferenciji za novinare.

Takmičenje koje se održava osmi put, biće održano od 26. do 28. marta, a takmičari dolaze iz deset zemalja: Crne Gore, BiH, Slovenije, Makedonije, Hrvatske, Srbije, Italije, Austrije i po prvi put sa Krima i iz Južne Koreje.

Potrebno je obogaćivati festivalske sadržaje i poklanjati mu punu pažnju i medijsku i finansijsku, rekla je potpredsjednica opštine Tamara Vujović ističući da je smotra “iz godine u godinu sve je kvalitetniji sa sve većim brojem učesnika i novih sadržaja”.

“Klasična muzika je sigurno dobra terapija i za dušu i za srce tako pozivamo Novljane i goste da dođu jer će imati prilike da čuju izuzetne solo pjevače. kazao je predsjednik Savjeta festivala Slobodan Bobo Milanović, zadovoljan što se Festival “vratio” u Institutu Igalo.

Umjetnički direktor Festivala je poznata operska pjevačica, Radmila Smiljanić, inače učenica Brune Špiler koja je jedan o osnivača Festivala. I ove godine bi trebalo da na Festivalu učestvuje Miomira Vitas, takođe učenica Brune Špiler koja već treću godinu za redom donosi stipendiju za mlade učesnike i to za najbolje izvedeno djelo francuskih kompozitora, prvenstveno Erika Satija. Nagrada je nedjelju dana boravka u Parizu sa učenjem pjevanja i posjetom koncertima

Ove godine takmičenje će se odvijati u šest kategorija što znači da će se takmičiti i profesionalci koji imaju više od 32 godine. Nagrade za najljepši muški odnosno ženski glas obezbjediće kao i prethodnih godina hercegnovske galerije.

“U Žiriju će i ove godine biti eminentni profesori, profesor na Muzičkoj akademiji, prvak beogradske opere, bariton Nikola Mijaijlović, prvakinja zagrebačke i ljubljanske opere Vlatka Oršanić iz Zagreba, profesorica na zagrebačkoj Akademiji i Nena Brzaković koja je po treći put član Žirija. Ona dolazi iz Berlina i donosi vrijedne nagrade i stipendije za takmičare. Po prvi put u Žiriju će biti Evgenija Anvelot iz Milana.

“Ona radi u Milanskoj skali gdje pomaže mladim pjevačima tako da očekujem da će možda prepoznati neki talenat i među našim takmičarima”, kazala je Mirela Šćasni predsjednica NVO Bruna Špiler. Ona je kazala da će na otvaranju pjevati vokalna klapa hercegnovske Muzičke škole „Fortune", a nakon njih hor Srednje muzičke škole u Kotoru

Svečano zatvaranje je u subotu 28. marta u Dvorani Park. Riječ je o koncertu prvonagrađenih takmičara, a neće izostati ni „Santa Lucia" koju tradicionalno pjeva Žiri sa publikom.

Bonus video: