Gile: Kotrljali smo se od danas do sjutra

Trudili smo se da prolazimo kroz teške periode i čekali bolje okolnosti, što je uvijek i dolazilo
76 pregleda 0 komentar(a)
Električni orgazam, Foto: Vesko Belojević
Električni orgazam, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 19.03.2015. 20:47h

Kultni beogradski rok sastav Električni orgazam proslaviće jubilej kojim se rijetko koji bend može pohvaliti na ovim prostorima, a i šire - iza njih je 35 godina rada, koje će obilježiti ex-YU turnejom i novim albumom.

Prvi koncerti već su zakazani, turneja će krenuti iz Zagreba i Rijeke, a frontmen Srđan Gojković Gile "Vijestima" je kazao da do sada nije bilo poziva iz Crne Gore, ali ako ih bude rado će se odazvati.

"Planiramo da sviramo što više, da u maju objavimo novi singl. Pjesme za novi album su skoro se gotove, ostaje da uđemo u studio i da ih snimimo, nadam se tokom ljeta. Trebalo bi do kraja godine da izađe. U pregovorima smo i sa Croatia Recordsom da možda do kraja godine izbacimo boks set sa albumima Orgazma koji su izašli za Jugoton osamdesetih", otkriva Gile.

Na novom izdanju opet će raditi kreativni tim koji čine on, Ljubomir Đukić Ljuba i Branislav Petrović Banana, što je bio slučaj i na prethodnom albumu "To što vidiš to i jeste" iz 2010.

"S obzirom da novi album radi ista ekipa, to će vjerovatno biti logičan nastavak prethodnog, mada je od njega prošlo pet godina i mi smo se u međuvremenu promijenili. Ne znam koliko će pjesama sadržati, jer uvijek napravimo malo više, snimimo ih, pa onda odaberemo", priča pjevač i gitarista.

Poslije više od tri decenije u muzici Orgazam prema riječima frontmena radi na novom materijalu opušteno, bez pritiska.

"Nemamo neke obaveze ili ugovore, poslije ovoliko godina imamo dovoljno materijala da sviramo koncerte, a ni izdavanje albuma danas nije naročito finansijski isplativo, tako da ništa od toga nam nije motiv za novo izdanje, već isključivo kad se nakupi ta kreativna energija, kad se skupi dovoljno pjesama, onda je novi album logičan korak", objašnjava Gile.

On kaže da kada se osvrne na proteklih 35 godina ne bi ništa mijenjao, te da je veoma zadovoljan karijerom Orgazma.

"Mislim da smo snimili dosta dobrih albuma, odsvirali dosta dobih koncerata. Naravno, bilo je uspona i padova, skretanja, to je normalno, ali generalno mislim da je bend bio prilično produktivan, naročito s obzirom na okolnosti u posljednjih dvadesetak godina. Kako je bend prolazio kroz razne faze, tako su i albumi bili različiti i oni bi i trebalo da budu neko ogledalo, odraz različitih perioda naših života", smatra muzičar.

Kaže da je uspjeh što je bend opstao toliko godina, s obzirom na pomenute okolnosti i da nije u pitanju, kako kaže, neki "komercijalni, estradni sastav". Ipak, recept za uspjeh kaže da ne postoji.

"Nekako smo se kotrljali od danas do sjutra, od albuma do albuma i evo sad kad se okrenemo ispalo je da je prošlo 35 godina. To je grupa ljudi koja je odavno odlučila da je muzika jedina stvar kojom žele da se bave. Nije postojao nikakav 'plan B', sve smo bacili na tu jednu kartu, trudili se da prolazimo kroz teške periode i čekali bolje okolnosti, što je u suštini uvijek i dolazilo", ističe on.

Potrešen zbog smrti Divljana

Gileta je nedavno duboko potresla vijest o smrti Vlade Divljana, još jednog čovjeka koji je obilježio famozni "novi talas", sa kojim je frontmen Orgazma često sarađivao i bio blizak.

"Znao sam da je Vlada bolestan, ali čovjek uvijek ima neku nadu i želju da će to biti prevaziđeno, što nažalost nije bio slučaj. Uvijek je to šok kad saznaš da se to desilo nekome sa kim si toliko blizak, kao ja sa Vladom. Prilično me je iznenadilo i uzdrmalo, jer Vlada je zaista jedan od mojih najbližih dugogodišnjih prijatelja, čovjek sa kojim sam dosta sarađivao na puno albuma i koncerata", kazao je Gile.

Sarađivali su na Giletovom solo albumu, dva albuma za djecu, muzici za film "Crni bombarder", Divljanovom albumu "Odbrana i zaštita" i drugim projektima.

Bonus video: