Akademia snimila himnu Bara

U planu nam je da kadrove za spot napravimo na atraktivnim lokacijama kako bi spot služio za promociju grada
114 pregleda 3 komentar(a)
Akademia, Foto: Privatna arhiva
Akademia, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 18.03.2015. 20:42h

Članovi barske grupe “Akademia” udahnuli su novi život numeri “Grad je širok kao more”, koja se smatra nezvaničnom himnom njihovog rodnog mjesta. U pitanju je autorsko djelo kompozitora Milorada- Mikija Jelenića na tekst pjesnika Božidara Filipovića, a nastalo je krajem 80-ih godina.

“Ovu numeru je svojevremeno snimila podgorička grupa “Rolly” za potrebe grada Bara. Pošto mi se mnogo dopada, decenijama već, htio sam da je otrgnem od zaborava, da je mi snimimo. Sjećam se da se ta pjesma vrtjela na Radio Baru godinama, a i ja sam je dugo imao na kaseti”, priča Božo Gagović, gitarista Akademije.

Pjesma će biti puštena u etar pošto se za nju snimi spot. “U planu nam je da kadrove napravimo na atraktivnim lokacijama kako bi spot služio za promociju grada, bez akcenta na grupu Akademia. Ovo nije komercijalna pjesma, pa neće biti na našem repertoaru, ali će biti prigodna za otvaranje manifestacija u organizaciji Opštine Bar”, smatra on.

Numeru su snimili u studiju "Gain", a gost je Tea Šufta kao prateći vokal.

“Snimili smo je u retro stilu da dočaramo pečat tog vremena. Nadam se da to neće smetati ljudima da je zavole”, ističe Gagović. “Akademia” radi i na spotu za numeru "Ovo nije ljubav".

“Trebalo je da bude gotov, ali su nas tokom snimanja pratili razni pehovi. Kad smo počeli da radimo, vemenski uslovi nijesu bili idealni. Snimali smo po hotelima, buticima, ima čak atraktivan kadar na vrhu zgrade, ostao je još dan snimanja. No, “Ovo nije ljubav” je nekako zimska pjesma, pominje se Nova godina i zima, pa mislim da je bolje da čekamo bar jesen”, zaključuje on.

Bonus video: