Kremiran u Beogradu: Vlada Divljan će vječno živjeti

"Sa pet godina u sobi koju smo zvali tri sa tri na TV smo zapanjeno pratili reakcije naših roditelja na ubistvo Kenedija... Za sve njegove rođendane, mama Mira bi u Knez Danilovu uvela gozbu, a Vladica bi redovno zauzimao mjesto na onom dijelu stola gdje su bili slatkiši", ispričao je Cvetković prisjećajući se djetinjstva
392 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 10.03.2015. 16:10h

Ikona jugoslovenskog novog talasa, beogradski roker Vlada Divljan kremiran je danas na Novom groblju u njegovom rodnom gradu, u prisustvu nekoliko stotina ljudi, među kojima su bili članovi njegove porodice, prijatelji i poznati muzičari.

Vlada Divljan, nekadašnji frontmen kultne grupe Idoli, preminuo je u Beču 5. marta u 57. godini.

Od javnih ličnosti sa Divljanom su se posljednji put pozdravili muzičari Bajaga, Koja iz Discipline kičme, Srđan Gojković Gile, Zdenko Kolar, Srđan Šaper, Kornelije Kovač, Kiki Lesendrić, Đule Van Gog, Dejan Cukić, glumci Svetozar Ćetković, Mima Karadžić, reditelj Srđan Golubović, političari Čedomir Jovanović, Boris Tadić, Kori Udovički i Ivan Tasovac, književnik Ljubivoje Ršumović.

Divljan je kremiran u 15 časova, a iza sebe je ostavio dva sina i suprugu.

Prethodno su prijatelji i poštovaoci Vlade Divljana (1958-2015), na komemoraciji u Beogradu, od velikana jugoslovenske i srpske muzike oprostili uz zvuke njegovih najljepših pjesama kroz koje će, kako su istakli, vječno živjeti.

Dvorana "Amerikana" Doma omladine Beograda bila je mala za sve koji su danas došli da se oproste od velikog umjetnika.

Glumac Svetozar Cvetković rekao je da je njega i Vladu vezivalo "beskrajno prijateljstvo" od najranijeg djetinjstva koje su proveli u Knez Danilovoj ulici u Beogradu.

"Sa pet godina u sobi koju smo zvali tri sa tri na TV smo zapanjeno pratili reakcije naših roditelja na ubistvo Kenedija... Za sve njegove rođendane, mama Mira bi u Knez Danilovu uvela gozbu, a Vladica bi redovno zauzimao mjesto na onom dijelu stola gdje su bili slatkiši", ispričao je Cvetković prisjećajući se djetinjstva.

Vladica i Svetica ostali smo i kasnije, i kada smo postali punoljetni, i kada smo se ženili, razvodili, dobili djecu, odlazili..rekao je Cvetković.

Cvetković je sve okupljene prisjetio na vreme njihovog odrastanja koje je, kako je rekao, nosilo novi talas u svemu - slobodi, sreći, ljepoti različitosti.

"To su bile najbolje godine naših života. Vrijeme koga nikada više neće biti. A u srcu tog vremena bio je Vlada sa svojim drugovima iz podruma u Knez Danilovoj", prisjetio se Cvetković svog prijatelja Vlade Divljana koji je i kada je odlazio, bio sve bliži.

"Život Vlade Divljana se nikada neće završiti. Vidimo se Vladice. Tvoj Svetica", riječi su kojima se Cvetković oprostio od svog prijatelja.

Muzički urednik Studija B Slobodan Konjević rekao je da u Vladi Divljanu prepoznavao ljubav i saosjećanje i da je to sastavni dio njegovih pjesama i svega što je iza njega ostalo.

"Vlada je bio muzika. Vlada je bio rok en rol... Danas smo se okupili ovdje da slavimo ono što ostavlja iza sebe, njegov talenat i ono što je značio za ovaj grad. Ono što je ostavio Beogradu vrijedi i trajaće, a njegova muzika slušaće se vječno", rekao je Konjević.

Pisac Ljubivoje Ršumović prisjetio je sve na rad Vlade Divljana u pozorištu Boško Buha i prekomponovanju najljepših dječijih pjesama u formu rok en rola, zajedno da Srđanom Gojkovićem Giletom iz Električnog orgazma, kao i na emisiju "Fazoni i fore".

"Njegov rad je ljubav učinjena slušljivom i vidljivom", rekao je Ršumović.

"Samo jednu ljubav imam", bila je prva pjesma koju je bend zasvirao, a potom su se nizale i druge pjesme Vlade Divljana.

Gile je sa bine zahvalio Vladi Divljanu na ljubavi, osmjesima i muzici.

"Ostali smo bez najboljeg od nas", rekao je Gile dodavši da je generacija muzičara s početka 80-ih godina bila jedna od najtalentovanijih u rok en rolu.

Komemoraciji su prisustvovali supruga Vlade Divljana Dina i sinovi Stevan i Pavle, mnogi muzičari među kojima su bili Momčilo Bajagić Bajaga, Dejan Cukić, Đura "Mornari", Kiki Lesandrić, Bilja Krstić, Kornelije Kovač.

Prisutni su bili i članovi nekadašnjih Idola Zdenko Kolar i Srđan Šaper, od političara predsjednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić, lider Leberalno demokratske partije Čedomir Jovanović sa suprugom i mnogi drugi.

Na kraju je oko 20 muzičara na bini izvelo pjesmu Rusija.

Vlada Divljan je krajem sedamdesetih godina bio je član džez-rok grupa Merlin i Zvuk Ulice, a od 1980. do 1984. godine predvodnik sastava "Idoli".

Od 1985. godine krenuo je sa samostalnom karijerom, u okviru koje je nastavio sa pop-rok formom uporedo se baveći filmskom muzikom.

Posljednjih godina sarađivao je sa hrvatskim sastavom "Ljetno kino".

Od avgusta 1991. do septembra 1997. godine živio je u Australiji (Sidnej), nakon čega se vratio u Beograd. Od juna 1999. godine živio je i radio u Beču.

Galerija

Bonus video: