Prins kreće na svjetsku turneju

Magazin Rolingstoun ga je postavio na 27. mjesto svoje liste "100 najvećih izvođača svih vremena"
0 komentar(a)
Gremi nagrade, Prins, Foto: Reuters
Gremi nagrade, Prins, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.03.2015. 17:33h

Američki muzičar Prins, koji nikada nije želio da se povinuje pravilima muzičke industrije, priprema turneju u SAD, ali se još ništa ne zna o datumima održavanja koncerata, saopštili su danas promoteri turneje.

Ikona rokenrola priprema turneju "Hit an' Run" u SAD, poslije serije koncerata u Evropi koji će biti najavljeni u posljednjem trenutku, naveli su promoteri koji su jedino otkrili da će muzičar imati koncerte u Londonu i Parizu.

Do drugih detalja o turneji je teško doći, pošto je ekscentrični Prins u novembru prošle godine napustio sve društvene mreže na internetu na kojem ne mogu da procure dodatne informacije.

Jedini datum koji je poznat jeste koncert u Luisvilu, u Kentakiju, 14. marta. Novac od koncerta namijenjen je u dobrotovrne svrhe.

Prins obično u posljednjem trenutku najavljuje koncerte, a karte za njegove nastupe su jeftinije od karata drugih muzičara.

Muzičar je krajem prošle godine izdao dva albuma, jedan solo i drugi sa svojom grupom.

Album "Art Official Age" je Prinsov prvi solo album od 2010. godine kada je izdao "20Ten".

Album "Plectrumelectrum" sa 12 naslova snimljen je s Prinsovim novim ženskim bendom 3RDEYEGIRL. U grupi su tri muzičarke koje su već sa njim išle na turneju.

Prins (56) je poznat po ekscentričnosti.

Njegovo pravo ime je Prins Rodžers Nelson ali se od 1993. do 2000. godine predstavljao simbolom koji se ne može izgovoriti, i koji se, preveden sa likovnog jezika, opisuje kao "ljubavni simbol", sastavljen od simbola za muški i ženski princip. U tom periodu je predstavljan kao "Izvođač nekada poznat kao Prins".

Prins je pjevač, tekstopisac, muzičar i multi-instrumentalista, iako na koncertima svira samo gitaru.

Tokom karijere dobio je sedam nagrada Gremi i jedan Zlatni globus.

Uvršten je u Rokenrol kuću slavnih 2004. godine. Magazin Rolingstoun ga je postavio na 27. mjesto svoje liste "100 najvećih izvođača svih vremena".

Prodao je više od 150 miliona ploča i diskova širom svijeta. Prinsova muzička paleta pokriva mnoge muzičke žanrove, poput ritma i bluza, fanka, roka, folka, džeza i hip hopa.

Njegove najpoznatije pjesme su "Purple Rain", "Kiss", "Cream", "Little Red Corvette", "1999" i "The Most Beautifull Girl in the World".

Njegov hit "Purple Rain" prošle godine je "proslavio" 30. rođendan.

Bonus video: