Crnogorci koje morate čuti

UKF godinama sarađuje sa Exitom, a ovog ljeta će imati i program na Sea Dance festivalu
84 pregleda 4 komentar(a)
Deep Thoughts, Foto: Arhiva Vijesti
Deep Thoughts, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 05.03.2015. 20:30h

Britanska etiketa UKF već nekoliko godina sarađuje sa Exitom, a ovog ljeta će imati i program na Sea Dance festivalu. Tim povodom je na svojoj web stranici odabrala 12 crnogorskih izvođača koje svijet mora da čuje, a "Vijesti" prenose što su napisali o svakome od njih.

Igor Stanovnik

Poznat je kao prvi profesionalni DJ u Crnoj Gori i kao nacionalna legenda. Zanat je ispekao boraveći u Londonu, puštajući muziku u klubovima kao što su Ministry of Sound i Browns.

Kad se vratio u Crnu Goru potrudio se da se njegova inspiracija osjeti širom zemlje organizujući brojne događaje koji bi prvi put ugostili neke od najpoznatijih DJ-eva.

Beat at Joe's

Jedan od najpoznatijih DJ kolektiva u Crnoj Gori Beat At Joe's čine pet uticajnih selektora: Vlado Marković, Aleksandar Cuca, Marko Stojović, Aleksandar Gilić i Nikola Dobričanin. Predstavljajući ono najbolje u hausu, fanku, italo-disku, elektru, tehnu i d'n'bu nastupali su na svim većim domaćim festivalima, a rezidenti su podgoričkog kluba Distrikt.

Deep Thoughts

Morate voljeti bend čije debi izdanje je posvećeno legendi kao što je Brus Li. Deep Thoughts opravdavaju svoje ime meditativnim brendom mističnog čil auta zvuka i trip hopa. Sa naglaskom na organsku instrumentaciju, njihovi živi nastupi fuzija su najboljih elemenata daba, hip hopa i svih kosmičkih stvari.

DJ PS

Regularno ime na svim većim crnogorskim festivalima, Slobodan Popović jedan je od ključnih igrača u crnogorskoj klupskoj kulturi već 10 godina, od osnivanja organizacije Groovy Castel Nuovo. DJ kojeg vole DJ-evi, njegovi setovi su bogati maštovitim ritmovima.

Millok

Kod Milloka je sve u zlatnom haus gruvu i tako je od kada je kao 15-ogodišnjak počeo da organizuje žurke. Poznat u Crnoj Gori i šire, njegova diskografija pokazuje da je na putu da postane svjetski poznat iznadući za etikete kao što su Hotfingers, Noir Music, Nervous, Blacksoul...

FFunk

Ranije poznat kao Freaky Funk, jedan je od lidera crnogorskog dip hausa i nju diska. Već poznato lice sa Sea Dancea, njegovi osunčani zvukovi izlazili su za etikete Artefact, Dutchie Music, LW...

Nemanja Bečanović

Visokoprofilni kantautor, multi-instrumentalista i režiser, jedan je od najiskrenijih crnogorskih autora. Od kad se pojavio na sceni 90-ih sa psihodeličnim rok bendom Bad Taste objavio je nevjerovatnih 39 albuma, koji su dostupni za besplatno preuzimanje na njegovom blogu.

Aleksandar Grum

Na muzičkoj misiji je još od kad je dobio hi-fi sistem sa pet godina. Kaleći se na d'n'bu i hip hopu, stekao je reputaciju kroz svoje tehno kompozicije, minimalne u strukturi, ali mišićave u prirodi. Van studija, Aleksandar je zaslužan za brojne ilegalne rejvove, a može se čuti i na radio-talasima.

Maraku

Sa korijenima koji sežu duboko u klupsku scenu još od 2000-ih najpoznatiji je hip hop DJ u državi. Iskustvo je stekao na klasičan način, prodajući mikstejpove na ulicama Podgorice, a danas je jedan od DJ-eva kojima se najviše vjeruje u Crnoj Gori. Iza sebe ima seriju sjajnih setova objavljenih na Soundcloudu, koji pokazuju dobro poznavanje bit nasljedstva.

MTech

Tehno reper Mladen Banović stiče ime servirajući opasne ritmove na plesni podijum. Redovan gost etiketa kao što su Klinik Room, Dancing Moon, Nivacords, Dark Shark i Sub Tech, njegove kreacije su dizajnirane za najmračnije sate. Banović ima i radio-emisiju Insomnia FM.

Rex Regis

Šetajući između dabstepa, regea, hip hopa i denshola zvuci Rex Regisa su u isto vrijeme poznati i vanzemaljski. Redovan je gost Reggaeneracije, jedine radio emisije posvećene regeu u Crnoj Gori. Njegove kreacije su izdavale kuće poput Mystic Stylez i Crystal Culture.

Soft 85 & Danna

Njih dvoje su tim snova. Ne samo srećan par, već par koji izvlači najbolje jedno iz drugog. Soft 85 publici servira haus zvuke od 2011, a Danna je klasična pijanistkinja i solo pjevačica. Zajedno stvaraju zvuke koji podsjećaju na lagani hod kroz zlatni pjesak crnogorskih plaža.

Bonus video: