Preminuo Vlada Divljan

2127 pregleda 21 komentar(a)
Vlada Divljan, Foto: Screenshot (YouTube)
Vlada Divljan, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 05.03.2015. 15:41h

Ikona jugoslovenskog "novog talasa", srpski muzičar Vlada Divljan preminuo je juče u Beču u 57. godini života.

Kako navode srpski mediji, za njegovu smrt krive su komplikacije nastale nakon upale trbušne maramice.

Poznati muzičar, nekadašnji član kultne rok grupe Idoli početkom godine našao se u centru pažnje medija, nakon što je regionom odjeknula vijest da se Divljan nalazi u bolnici u Beču gdje se bori za život.

Pjevač je međutim tada kazao da nije ništa ozbiljno u pitanju.

"Trenutno sam na infektivnom odjeljenju čuvene bečke bolnice AKH zbog problema izazvanih preležanim zapaljenjem trbušne maramice. Osjećam se vrlo dobro i daleko sam od bilo kakve 'životne ugroženosti' i 'borbe za život', kako je to moj drug Maks Juričić pomalo preterano zabrinuto izjavio", izjavio je tada muzičar.

Divljanu je prije dvije godine dijagnostifikovan karcinom slijepog crijeva, ali je uspiješno operisan. Za sada nisu poznati detalji o njegovoj smrti, osim da će o vremenu i mjestu sahrane odlučiti porodica, kako je saopštila njegova izdavačka kuća "Long Play".

Vladimir Divljan je rođen 10. maja 1958.

Krajem sedamdesetih bio je član džez rok grupa Merlin i Zvuk ulice.

Sa Srđanom Šaperom 1979. je osnovao grupu Idoli, koja će zatim postati jedan od najznačajnijih rok bendova u istoriji jugoslavije.

Već prva pjesma koju je Divljan napisao - "Retko te viđam s devojkama" izazvala je veliku pažnju zbog homosekusalnih aluzija.

Idoli su dobro znali da manipulišu medijima, pa su postali poznati i prije prve svirke, a nije im bila strana ni provokacija, pa je spot za jedan od njihovih najvećih hitova "Maljčiki" bio zabranjen nakon intervencije sovjetske ambasade.

Prvi album Idola, koje je Divljan predvodio od 1980. do 1984, objavio je zagrebački Jugoton, a nakon toga su se Idoli našli na kultnoj kompilaciji "Paket aranžman".

Prvi EP Idola sa šest pjesama koje je napisao i otpjevao Vlada Divljan prodato je u preko 200 hiljada primjeraka, dok je album "Odbrana i poslednji dani" 1986. proglašen najboljom rok pločom objavljenom u bivšoj Jugoslaviji.

Nakon raspada Idola 1985. Divljan je nastavio solo karijeru, baveći se i dalje pop rok, kao i filmskom muzikom. Avgusta 1991. se preselio u Australiju gdje je živio u Sidneju, da bi se u svoj rodni Beograd vratio šest godina kasnije.

Ipak, poslije dvije godine se nastanio u Austriji.

Iza sebe je ostavio četiri solo albuma, tri izdanja za djecu na kojima je radio sa članovima grupe Električni orgazam, kao i dva izdanja u saradnji sa Kirilom Džajkovskim.

Radio je muziku za filmove kao što su "Čekaj me, ja sigurno neću doći", "Sedam i po", "Crni bombarder" i drugi, a učestvovao je i na kompilaciji "Kao da je bilo nekad..." posvećenoj frontmenu još jedne kultne beogradske grupe - EKV, Milanu Mladenoviću.

Divljan je nedavno sa svojim bendom Ljetno kino najavio novi singl "Neposlušna građanka" i album snimljen uživo.

Crnogorska publika posljednji put je imala priliku da ga čuje na Royal Music Festu na Cetinju prošlog ljeta, što je bio njegov tek drugi samostalni nastup u Crnoj Gori.

"Nijesam napisao ogroman broj pjesama, ali velika većina njih živi, što je važnije, jer bitniji je kvalitet od kvantiteta. To me je vodilo u životu i dosta pjesama nijesam ni objavio zato što nijesam bio zadovoljan njima”, kazao je muzičar u svom posljednjem intervjuu za "Vijesti".

Bonus video: