Ivica Vučko: Naša muzika je slobodna, bez opterećenja

Frontmen pop rok benda Zwouk priča o pjesmama koje su se našle na projektu “Do kraja bola”, koji je objavljen krajem prošle godine pod etiketom Croatia Recordsa
695 pregleda 0 komentar(a)
Vučko, Foto: Privatna arhiva
Vučko, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 15.01.2019. 21:42h

Bend Zwouk, koji predvodi nekadašnji član beogradskog benda “Psihopolis” Ivica Vučko, objavio je prvi album.

Projekat “Do kraja bola” donosi deset autorskih pjesama koje on potpisuje, a opisuje ih kao ritmične, plesne i komunikativne.

“Nije to psihodelična muzika. U pitanju je mješavina roka, fanak i art-pop koji se može slušati u kolima, kafićima, dok nešto radite”, kaže na početku razgovora za Vijesti Vučko, čiji je album objavljen pod etiketom Croatia Recordsa krajem prošle godine, a kritičari su ga opisali kao “muziku za muzičare”.

“Drago mi je što je album dobio takav opis, jer ne treba potcjenjivati publiku. Moja muzika je, prvenstvno mislim na tekst i melodiju, maksimalno iskrena, to je moj način na koji radim i mislim da to publika zna da prepozna”, siguran je Vučko.

Pjesme je posvetio kćerki, a iako je album izašao u etar 17. decembra prošle godine, tek je početkom ove na YouTube kanalu objavio prvi spot i to za numeru “Orasi”.

“To nije čak ni najbolja pjesma na albumu, ona je sedma na albumu. Kako moja kćerka vuče hrvatske, srpske, ali i crnogorske korijene, želio sam da svoju muziku približim njoj i pripadnicima njene generacije na ex-YU prostorima, ali sam stvarajući razmišljao i o mojoj generaciji, jer više nema ovakvih bendova na našoj sceni. U svojoj kritici Hrvoje Horvat je uz moj bend Zwouk pomenuo i EKV, ali ne samo kako bi nas uporedio, već skrenuo pažnju na nas upravo ljubiteljima te muzike. Nemamo puno sličnosti sa EKV-om, jer su tekstovi mojih pjesama iskreniji i otvoreniji. Međutim, moja veza sa Milanom Mladenovićem je ta što je i on jedno vrijeme živio u Makarskoj, izlazili smo na ista mjesta, družili i čak muvali iste djevojke”, prisjeća se Vučko.

Sa Podgoričaninom, koproducentom Dejanom Vučkovićemkoji je zadužen za zvuk mnogih velikih imena, sarađivao je i Ivica Vučko, a dogovor u startu je bio da rade sa minimumom elektronike.

“Bubnjeve je svirao Igor Malešević koji je sjajan muzičar i svirao je sa Rambom, Vasilom, za gitaristu sam zvao Nenada Gajina koji je po mom mišljenju može porediti sa gitaristima svjetskih okvira, a tu je i basista Darko Matić sa kojim sam sarađivao još u bendu ‘Psihopolis’ i smatram ga najboljim basistom još iz perioda ‘90-tih. Oni su moj dream team, povezali smo se, našli, provježbali i snimili 14 pjesma od koji sam odabrao deset za abum, a preostale četiri smo ostavili pa ćemo ih objavljivati u formi singlova. Ipak mi je bilo bitno da album zvuči kao cjelina”, ispričao je Vučko.

No, i sagovornik Vijesti je sam odsvirao više instrumenata, postavivši ostalim muzičarima koji trenutno čine sastav Zwouk kako treba pjesme da zvuče.

“Ne mogu da radim sa ljudima sa kojima se ne poznajem i ne razumijem. Zaista sam okupio top ekipu i želio sam da se postavim više kao producent kako bih sam bend podigao na viši nivo. Svi muzičari koji trenutno čine Zwouk imaju svoje projekte i dosta rade. No, ipak kada budemo zakazali koncerte, to neće biti samo jedan. Skupićemo se za neku, makar, mini turneju. Inače, bend ima dvije postave, a akustičnu verziju većinom čine moji Makarani i nekoliko muzičara iz Beograda, što je intimnija varijanta svirke. Bilo u akustičnoj ili ne, jedva čekamo da se okupimo i prezentujemo uživo pjesme sa albuma ‘Do kraja bola’. Prosto više ne vjerujem u varijantu benda, jer ako se desi talas hemije između troje-četvoro ljudi, onda je to ono pravo. Čim se umiješa ekonomski momenat tu se gubi vajb. Imate bendove koji traju 50 godina, oni sviraju zato što publika želi da ih sluša, a ne zato što oni vole da budu dio te priče”, smatra Vučko.

Kako kaže, sebi je dao slobodu da već na nekom od narednih projekata može da sarađuje sa drugim muzičarima.

“Zwouk je ideja. Naša muzika je slobodna, bez opterećenja”, zaključuje Vučko i obećava da će publiku već za nekoliko dana obradovati novim spotom, kao i sa još nekoliko pjesama sa albuma.

Bonus video: