Kemal Monteno sahranjen uz pjesmu "Sarajevo, ljubavi moja"

Ceremoniju odavanja počasti otvorila je Ismeta Dervoz koja je kazala kako nas je Kemal Monteno prerano napustio i pozvala prisutne da minutom ćutanja i molitvom odaju počast velikom čovjeku
340 pregleda 1 komentar(a)
Kemal Monteno sahrana, Foto: Screenshot (YouTube)
Kemal Monteno sahrana, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 28.01.2015. 16:25h

Više hiljada građana članovi uže i šire porodice, kolege, oprostili su se od pjevača Kemala Montena.

Monteno je danas sahranjen na sarajevskom groblju Bare.

Kako prenosi Radio Sarajevo kovčeg su iznijeli prijatelji Dino Dervišhalidović, Ivica Šarić i Mirza Hajrić.

"Od tebe se oprašta Pula, Rijeka, Beograd, Priština, Novi Sad, Subotica, Sarajevo. Svi smo mi tvoja familija. Tvoja muzika bila je beskrajna muzika. I onih teških godina, tvoji su stihovi i rime sačuvali dostojanstvo ovoga grada. Spajali su nespojivo. Od tebe se opraštamo svi, od Vardara do Triglava", pričao je Rade Šerbedžija kroz suze...

Mnogi su pjevali o ljubavi, ali niko kao on

Na današnjoj ceremoniji odavanja počasti Kemalu Montenu u Narodnom pozorištu u Sarajevu na binu su postavljene bijele ruže uz gitaru koja je bila omiljeni i glavni instrument Kemala Montena.

Ceremoniju odavanja počasti otvorila je Ismeta Dervoz koja je kazala kako nas je Kemal Monteno prerano napustio i pozvala prisutne da minutom ćutanja i molitvom odaju počast velikom čovjeku, prenosi Klix.ba.

"Ma koliko bilo teško, danas moramo govoriti o tebi. Znamo da u nekoliko rečenica ne možemo staviti život odrastanja, tuge i radosti i pokazati koliko nam značiš i koliko si nam značio... Bilo ga je apsolutno nemoguće ne zavoljeti i voljeti. Bio je najsjajnija zvijezda, a to nikada za sebe nije rekao. Mnogi su pjevali o ljubavi, ali niko kao on", rekla je Dervoz plačući.

Obraćanje je završila stihovima pjesme "Pismo prijatelju".

Od Montena su se oprostili brojni poslenici kulture, predstavnici vlasti i kolege.

Čolić: Ako bi čovjek birao nekoga za brata...

Na današnjoj komemoraciji bile su prisutne i kolege, pa se tako i Zdravko Čolić prisjetio druženja i rada sa Montenom.

"Prihvatio sam pjesmu 'Sinoć nisi bila tu' za Šlager sezone. Dobio sam nagradu za interpretaciju. Ova pjesma opredijelila je moj život i karijeru jer sam tada studirao ekonomiju. Slijedila je 'Gori vatra' koja je personifikovala mene i karijeru. Onda smo pravili zajedno koncerte koji su značili život. Ako bi čovjek birao nekoga za brata, bio je to Kemal Monteno", kazao je Čolić.

"Mislio sam da će dobiti ovu bitku, ali nažalost nije. Teško mi je, bio mi je najdraži prijatelj i saradnik iz svijeta muzike, ali on nikada neće umrijeti jer će živjeti kroz svoje pjesme. To je jedna duša koja će uvijek biti uz mene, zahvaljujući njemu sam se počeo baviti pjevanjem", dodao je.

Dino Merlin: Zajedno igrali fudbala, kockali...

Među onima koji su danas odali posljednju počast bio je i bosanskohercegovački muzičar Dino Merlin.

"Mnoge me lijepe uspomene vežu za ovog čovjeka. Imao sam 10 godina kada je u Pionirskom centru bila audicija na koju sam se prijavio i pjevao Keminu pjesmu 'Dušo moja'. Dobio sam prvi aplauz", rekao je Merlin na komemoraciji koja je upriličena u Narodnom pozorištu. Drugo sjećanje veže ga za ljubav prema fudbalu i želju da upozna velikog kantautora. "Kako bih se upoznao s Kemom učlanio sam se u 'Sarajevo' da bih ga sreo. Volio sam loptu, ali zamisli Kemo kako sam volio tebe kada sam to radio", poručio je Merlin prisjetivši se i druženja u Zagrebu.

"Pravio sam mu društvo za kockarskim stolom u hotelu Panorama u Zagrebu. Nikada to nisam radio, ali igrao sam i izgubili smo pare. Mislio sam kako je čovjek uvijek u gubitku, ali sad znam da sam ja na dobitku zbog vremena koje sam proveo s njim", zaključio je proslavljeni muzičar.

Oprostio se i Dodik

Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, uputio je posljednji pozdrav kantautoru Kemalu Montenu.

Dodik je smrtovnicu u Nezavisnim novinama objavio na dan sahrane pjevača koji će posljednji smiraj pronaći u Aleji velikana na sarajevskom groblju Bare.

Monteno je od 2011. godine bio na dijalizi, a zbog problema sa dijabetesom 2012. godine mu je ugrađena i srčana premosnica.

U zagrebačkoj klinici Rebro mu je urađena transplantacija bubrega početkom januara. Nakon operacije su uslijedile komplikacije, a posljednja dijagnoza je bila teška upala pluća. Njegovo tijelo nije izdržalo. Preminuo je u 67. godini.

Bonus video: