"Pjevali smo tužne pjesme, a bili smo srećni"

"On i ja bili smo stari frendovi, zajedno smo bili i na turneji, snimili smo duet.. Vrlo često smo se družili, i bili smo jako dobri"
377 pregleda 3 komentar(a)
Kemal Monteno, Cetinje, Foto: Luka Zeković
Kemal Monteno, Cetinje, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 21.01.2015. 16:02h

Vijest o smrti legendarnog bosanskog muzičara Kemala Montena zatekla je i šokirala mnoge njegove kolege.

"Potpuno sam zatečen tom viješću. Iako je bio bolestan, uvijek se nekako vraćao i mislili smo da će takav čovjek preboljeti sve te probleme koje je imao. Kemo je bio jedan od heroja moje mladosti, veliki kantautor... Cijela muzička scena i pop kultura je izgubila jednog velikog Kemu", kazao je Dino Merlin za Klix.ba.

On se prisjetio i prvih susreta sa Montenom.

"Krenuo sam igrati lopte u Sarajevu. Ne zbog toga što mi se trenirao nogomet već da sretnem Kemu, da vidim svog heroja koji je pisao tako lijepe pjesme i želio sam da budem poput njega. Kad sam vidio Kemu, lopta mi više nije trebala. Taj grad je živio jednim drugačijim životom nego što živi sada", rekao je Merlin.

"Znalo se da je teška situacija i da više nije mogao izdržati. Otišao je jedan učitelj moje generacije koji je obilježio ne samo 70-te, 80-te, već i sve ove godine, on nije bio čovjek samo jednog vremena, već nekoliko generacija", kazao je Dražen Žerić Žera, frontmen Crvene jabuke.

Zatečen je bio i Oliver Dragojević.

"On i ja bili smo stari frendovi, zajedno smo bili i na turneji, snimili smo duet.. Vrlo često smo se družili, i bili smo jako dobri. Potresla me vijest o njegovoj smrti, čuo sam to prije pet minuta. Taman se spasio od dijalize, to je ta nesretna kob....", kazao je Indexu.hr. Oliver.

"On i ja uglavnom smo bili od veselja. Pjevali smo tužne pjesme, a bili smo jako sretni", dodao je Oliver.

Tereza Kesovija, koja je nedavno izašla iz bolnice je ispričala da se nedavno čula sa Kemom.

"Njegov dragi pogled će me vječno pratiti. Ne znam je li iko ikada pod ovim nebeskim svodom bio toliko voljen kao on. Bio je ljubav napisana velikim slovima. Zvao me u bolnicu kad mi je bilo loše, stalno me hrabrio. Ja sam se izvukla, on nažalost nije...", rekla nam je Tereza.

Od Kemala Montena se na Facebooku oprostio i crnogorski pjevač Sergej Ćetković:

"Odlazak još jednog velikog umjetnika. Dragi prijatelju, hvala na pjesmama, savjetima, svemu... Počivaj u miru", napisao je on.

Hrvatska pjevačica Nina Badrić oprostila se od kolege njegovom pjesmom "Sarajevo ljubavi moja".

Severina je na svojoj Facebook stranici napisala: "Kad sam bila mala, mazila sam televiziju kad bi ugledala Kemala Montena i govorila mami: 'Ovo je jako dobar čovjek...' Napisao je pjesmu s kojom sam se vraćala u život nakon teških situacija... Imala sam sreću da s njim nekoliko puta zapjevam, a puno puta da s njim sjednem i umirem od smijeha. Otišao je moj dobar čovjek tamo gdje raste zelenija trava i gdje je nebo plavlje. Pretužna sam, puklo mi je srce. Počivao u pjesmi."

Pjevač Zdravko Čolić je napisao kratko: Počivaj u miru, Kemice.

I novoizabrana predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izrazila je žaljenje.

"Njegova djela biće zauvijek upisana u sjećanja i emocije mnogih generacija. Neka mu je vječna slava", napisala je Kitarović, prenosi N1.

Bonus video: