Legendarni Ipe: Na današnji dan otišao zauvijek

U godinama prije Bijelog dugmeta postao je poznat po svojim bubnjarskim sposobnostima, a godine 1973. postaje bubnjar Bijelog dugmeta
168 pregleda 0 komentar(a)
Ipe Ivandić, Foto: Wikipedia
Ipe Ivandić, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 13.01.2015. 09:22h

Goran Ipe Ivandić, legendarni bubnjar, dugogodišnji član Bijelog dugmeta tragično je izgubio život u u Beogradu na današnji dan, 13. januara 1994. Ivandić je pao sa šestoga sprata zgrade u Beogradu i umro. Vjeruje se da se radilo o samoubistvu, mada su neki članovi benda izjavljivali da ne vjeruju u tu tezu.

Ivandić je rođen u Varešu 10. decembra 1955. godine. Kao dječak se preselio u Sarajevo. Tokom osnovne škole pohađao je časove violine, ali nakon završnog ispita više nije htio svirati taj instrument, pa je u svom prvom bendu svirao bubnjeve.

U godinama prije Bijelog dugmeta postao je poznat po svojim bubnjarskim sposobnostima, a godine 1973. postaje bubnjar Bijelog dugmeta.

Sljedećih nekoliko godina je svirao u tom bendu, a kada je 1978. Bregović otišao u vojsku, Ipe i Lazo Ristovski su pokrenuli vlastiti projekt Stižemo. S obzirom na početni uspjeh, oni napuštaju Bijelo dugme i u potpunosti se predaju novom projektu.

No, te iste godine je Ipe uhapšen zbog posjedovanja hašiša i osuđen na tri godine zatvora. Počeo je služiti kaznu 1981. godine, a pomilovan je dvije godine kasnije. Nakon što je oslobođen, ponovno se pridružio Bijelom dugmetu i svirao u bendu do 1989., kada se bend raspao.

U međuvremenu je snimio i album sa Slađanom Milošević Gorim od želje da ubijem noć, te albume Kakav divan dan i Amila, na kojima je pokušao da neguje muziku baziranu na zvuku elektronskih instrumenata, ali oni nisu doživjeli veći uspjeh.

Bonus video: