Bregović: Uvijek mi je bilo lijepo da sviram u Budvi

Za doček Nove godine u Budvi nastupiće osnivač "Bijelog Dugmeta" Goran Bregović uz pratnju “Orkestra za svadbe i sahrane”, a sve hitove Dugmeta koji su obilježili 70-te i 80-te godine prošlog vijeka pjevaće posljednji pjevač Alen Islamović
94 pregleda 15 komentar(a)
Goran Bregović, Foto: Nebojša Babić
Goran Bregović, Foto: Nebojša Babić
Ažurirano: 31.12.2014. 08:35h

Godina koja je za nama protekla je u obilježavaju 40 godina od nastanka najpoznatijeg jugoslovenskog sastava “Bijelo dugme”. Ljubitelje njihovih pjesama obradovala je vijest da će za doček Nove godine u Budvi nastupiti osnivač ovog sastava Goran Bregović uz pratnju “Orkestra za svadbe i sahrane”, a da će sve hitove Dugmeta koji su obilježili 70-te i 80-te godine prošlog vijeka pjevati posljednji pjevač Alen Islamović.

Bregović i Islamović održali su dosta koncerata po svijetu, a za svaki se tražila karta više. No, Budvani i posjetioci crnogorske prijestonice turizma imaće priliku da uživaju u besplatnom koncertu. Njihovom nastupu večeras raduju se fanovi, ali i Bregović koji je u Budvi do sada nastupao nekoliko puta.

"Meni je uvijek bilo lijepo da sviram u Budvi. Uvijek je ljepše svirati na moru, naročito kad je koncert na otvorenom. Mislim da sam čak prvi koncert koji sam imao poslije rata na prostorima koji su činili Jugoslaviju, imao baš u Budvi. To je bilo u ljeto 1996. godine”, prisjeća se u razgovoru za Vijesti Bregović.

  • S obzirom na to da ćete u Budvi nastupiti sa drugačijim aranžmanima i u drugačijem sastavu, tačnije sa vašim orkestrom, da li bi tako danas zvučalo Bijelo dugme da ste nastavili da radite?

Vjerovatno, da. U međuvremenu se sve promijenilo, tako da je nemoguće da bi “Bijelo dugme” danas bilo isto. Trube proizvode nešto više od električnih gitara, taj neki mali humani raštim koji pravi ludilo. Na Balkanu muzika nikada nije dovoljna - uvijek mora biti i malo ludila, a to trube prave veoma dobro.

  • Neki vas napadaju da ste ovim koncertima izdali rock?

Rock'n'roll je samo odjeća. Kada danas gledate na rock'n roll i izuzmete njegovu društvenu važnost, ostane samo odjeća. Ako pogledate sike kako sam se oblačio u to vrijeme, tako je otprilike bila obučena i moja muzika. Mislim da je za ovo vrijeme prirodno da obučem svoju muziku u neku prirodniju odjeću. Taman posla da se isto oblačim i sa dvadeset i sa pedeset.

  • Mnogi su očekivali da ćete jubilej proslaviti kao i 2005. godine kada su se okupili svi pjevači Dugmeta. Zašto ste odlučili da isti proslavite samo sa Alenom?

Nije to, u stvari, nikakva proslava. Naprosto sam se uželio tih pjesama koje sam svirao s Dugmetom. A te stadionske koncerte smo već radili 2005. godine. Poželio sam se manjih, intimnijih koncerata.

  • Objavljen je i poseban box set povodom jubileja i diskografska kuća je zadovoljna kako se isti prodaje. S obzirom na to da je diskografija gotovo mrtva na ex-Yu prostorima. Jeste li se nadali da će ovaj box set izazvati ovoliku pažnju?

To je jedan lijep i elegantan proizvod, kakav, valjda, imaju svi veliki bendovi u svijetu. Uz taj box-set trebalo bi besplatno dijeliti gramofone. Dobro je imati sve te ploče na okupu. Ja, na primjer, uopšte nemam svoje stare ploče. Naravno, ima tu gluparija, kao kod svakoga, ali ima i pristojno napisane muzike.

  • Posljednjih godina nije samo popularno da se bend okupi, već i da nešto snimi. Postoji li mogućnost da u narednom periodu nastane makar jedan singl koji čete plasirati pod imenom Bijelo dugme?

To nije realno. Moji termini su rasprodati do 2017. godine. S druge strane, teško mi je da se vratim u proces pisanja tekstova koji sam imao u ono vrijeme. Ne kažem da ne bih, ali nije realno.

  • Poznato je da vaš orkestar čini veliki broj muzičara. Koliko je teško sve uklopiti i naći prave ljude za tu priču?

U početku je uvijek teško, dok se ljudi ne naviknu jedni na druge. Poslije sve dođe na svoje i ostane samo ta muzika koju sviramo.

Promjena nagore bolja od stajanja u mjestu

  • Radili ste albume Čolića nakon njegove pauze, takođe sarađivali i sa Severinom. Ima mladih pjevača koji su po svaku cijenu htjeli da im pjesme radi Bregović?

Svako bi htio da mu Bregović piše muziku jer misli da mu je to dovoljno da uspije. Ali, nije tako. Volim da radim s onima koji razumiju da uvijek moraju ići dalje. Uvijek je i promjena nagore bolja od stajanja u mjestu.

Autobiografiju ne dugujem nikome

  • Jeste li i vi razmišljali da napišete autobiografiju, i da li ste uopšte uspjeli da sačuvate neke tajne od znatiželje fanova i novinara koji su pratili svaki vaš korak?

Nisam od onih koji misle da je dobro da se o njima piše, pa makar bilo šta . Za autobiografiju sam lijen, a i ne mislim da je dugujem bilo kome. O meni se več više-manje sve zna.

Bonus video: