Farel i brojni izvođači tuže Youtube za milijardu dolara

Procijenjeno je da je YouTube ove godine od reklama zaradio 7,2 milijarde dolara, iako Google nikada nije otkrio prihode ovog servisa
64 pregleda 0 komentar(a)
YouTube, Foto: Shutterstock
YouTube, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 25.12.2014. 20:25h

Farel Vilijams i Eagles su među izvođačima koji su podnijeli milijardu dolara vrijednu tužbu protiv sajta YouTube , tražeći uklanjanje njihovih snimaka, piše Press Association.

Irvajn Azof, osnivač grupe Global Music Rights (GMR), predstavlja više od 40 izvođača uključujući Farela, Džona Lenona, Džordža Geršvina, Krisa Kornela i Smokija Robinsona, i tvrdi da YouTube nema izvođačka prava za hiljade pjesama njegovih klijenata. Zato, pravnici zahtijevaju ukljanjanje oko 20,000 videa sa Youtubea.

Hollywood Reporter je pitao Azofa zašto je njihova meta samo YouTube , a ne i drugi striming servisi poput Spotifyja, a on je odgovorio: "Zato što je on bio najmanje kooperativan i naši klijenti smatraju da ih je on najviše oštetio".

Google, vlasnik servisa YouTube , koji planira da lansira novi pretplatnički muzički servis Music Key u 2015, insistira da ima sva prava na snimke koji se na sajtu emituju.

Procijenjeno je da je YouTube ove godine od reklama zaradio 7,2 milijarde dolara, iako Google nikada nije otkrio prihode ovog servisa.

Bonus video: