40. GODIŠNJICA KARIJERE

Bebek: Nikad nisam poželio da odustanem od muzike

"Muzika je jedino za šta sam siguran da dobro radim, pa sam se trudio da uradim što više dobrih stvari" prisjeća se Bebek.
1 komentar(a)
Bebek, Foto: Vesko Belojević, arhiva "Vijesti"
Bebek, Foto: Vesko Belojević, arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 16.02.2019. 16:10h

Pjevač Željko Bebek ove godine slavi 40 godina karijere. Još kao dijete pokazao interesovanje za muziku, eksperimentisao je sa harmonikom, pa naučio da svira mandolinu, da bi na kraju savladao i gitaru. Prvi bend je imao sa 16 godina, ali za početak karijere računa 1974. godinu kada je sa Goranom Bregovićem formirao “Bijelo dugme”.

“Sve prije 'Bijelog dugmeta' bilo je na amaterskoj bazi, a pravi posao sa muzikom je počeo upravo te 1974. Zato od tog dana brojim svoju karijeru”, objašnjava Bebek, koji je tokom 40-godišnje karijere imo svijetlih momenata, ali i onih kojima se ne ponosi.

“Karijera je sastavljena od uspona i padova, objavljivanja albuma i opuštenog vremena, koncerata, nastupa... Svih 40 godina sam se aktivno bavio muzikom, i za to vrijeme snimio 20-ak albuma, puno koncerata uživo, video koncerata, obišao svijet više puta... I dan danas se bavim muzikom. Zato ovu 40-godišnjicu proslavljam tako što imam novo diskografsko izdanje i koncerte”, priča Bebek, koji je juče napunio 69 godina.

I pored svega što mu se dešavalo u karijeri, Bebek tvrdi da mu nikad nije padalo na pamet da odustane.

“Muzika je jedino za šta sam bio siguran da znam dobro da radim. Zato sam se koncentrisao na to da tokom karijere napravim što više dobrih stvari. Mada bilo je momenata kada sam morao da se odmorim od svega. Taj zamor materijala zapravo uvijek nastupi nakon dugačkih turneja od kojih se moraš odmoriti nekad godinu, nekad dvije-tri”, prisjeća se on.

Pauze je, navodi, koristio da skuplja energiju i koncertraciju za nove izazove i razmišlja kako dalje.

“Diskografskih pauza je najviše bilo, ali tada sam se bavio koncertnom djelatnošću. Pauza prije posljednjeg albuma trajala je 12 godina, ali za to vrijeme sam obišao cijeli svijet dva puta i povezao prijatno sa korisnim. Kao što volim da pjevam, volim i da putujem, upoznajem svijet, kulture, ljude”, priča on.

Bebek će 40 godina karijere obilježiti i objavljivanjem “Antologije”.

“Riječ je o kompletu u kojem se nalazi knjiga sa tekstovima koji su pisali istaknut novinari i ljudi koji su me pratili kroz moju karijeru kao i četiri CD-a koji su presjek mog rada. Jedan je sa pjesmama iz perioda Dugmeta, zatim brze pjesme i balade koje sam snimio u solo karijeri i pjesme sa gostima kojih ima dosta. Sve je spakovano u lijep program koji prvi put objavljujemo. 

Ne zanima ga rođendan Dugmeta

Bebek tvrdi da mu je drago što i Dugme slavi 40 godina karijere, ali mu je svakako njegov jubilej draži.

Kako kaže, rođendan bivšeg benda ga ne zanima, a to što se njegovo ime nije našlo na spisku iako se najčešće upravo on spominjao kao jedini mogući pjevač turneje “Kad bih bio bijelo dugme” komentariše:

“To što su me pominjali zvuči kao ono “što je babi milo, to joj se i snilo”. Realno, nikad sa mnom nijesu pokušali da ozbiljno razgovaraju o tome i ozbiljno naprave dogovor i prezentaciju Bijelog dugmeta za 40 godina, onako kao što to ta grupa zaslužuje, a i publika očekuje. Ja im želim da budu uspješni, posebno Goranu”, poručio je on.

Preporučujemo za Vas