U KONKURENCIJI ZA "MUSIC AWARDS CEREMONY"

Who See: Bilo bi lijepo upotpuniti kolekciju trofeja

Deda i Noyz su, pored Sergeja Ćerkovića jedini izvođači iz Crne Gore, koji su se našli u finalnoj konkurenciji za prvi MAC
541 pregleda 0 komentar(a)
Sa nastupa u Budvi: Who See, Foto: Privatna arhiva
Sa nastupa u Budvi: Who See, Foto: Privatna arhiva

Crnogorski duo Who See, pjesmama poput “Reggaeton Montenegro”, “Nemam ti kad”, “Igranka”, “Đe se kupaš” davno je osvojio publiku širom regiona, pa i ne čudi što su Deda i Noyz, pored Sergeja Ćerkovića jedini izvođači iz Crne Gore, koji su se našli u finalnoj konkurenciji za prvi MAC (Music Awards Ceremony) koji će biti održan 29. januara u beogradskoj Štark Areni.

Dok je Ćetković u konkurenciji za pop numeru muškog izvođača, Whoseejevci su nominovani sa hitom “Naselje” sa posljednjeg albuma “Pomidore” za najbolju hip hop numeru.

“Suština je da smo uvijek srećni kad nas se sjete i kad neko drugi procijeni da zaslužujemo pažnju”, kaže u za Vijesti Dejan Dedović Dedduh koji zajedno sa Mariom Đorđevićem Noyzem čini duo Who See.

“Doduše, kada se naše ime nađe na ovakvim ceremonijama i glasanjima više nijesmo uzbuđeni kao nekad, ali se svakako radujemo svakoj nominaciji. Možda bi još veće uzbuđenje bilo kada bismo se našli rame uz rame sa još jednim ili dva benda i izvođača iz Crne Gore. To bi nam bilo posebno zadovoljstvo”, kaže Dedduh.

No, ostali izvođači iz Crne Gore, posebno reperi, nijesu ni toliko poznati publici na ex-YU prostorima da mogu stati rame uz rame Who Seeju, pa im Dedduh poručuje da treba više da rade.

“Tu je malo i do medija, ne samo regionalnih, već i domaćih. Moraju imati njihovu podršku kako bi se taj rad isplatio”, dodaje reper, koji ne krije da se potajno nadaju da će trijumfovati u konkurenciji za hip hop numeru.

“Ovoga puta nijesmo agresivno krenuli sa marketingom. To da smo nominovani i u kojoj konkurenciji podijelili smo samo putem Facebooka i Instagrama. Koliko će nas publika podržati, znaćemo za nekoliko dana na samoj ceremoniji. Nama bi svakako bilo lijepo da upotpunimo našu kolekciju trofeja koja stoji u mom studiju. Tu držimo kompletnu kolekciju nagrada, taj prostor ujedno dođe kao neki muzej Who Seeja”, otkriva Dedduh.

Poput mnogih nominovanih izvođača i oni će se naći u Štar Areni u utorak 29. januara.

“Planirali smo da prisustvujemo ceremoniji, najavili smo dolazak, ali nastup nijesmo planirali”, objašnjava sagovornik Vijesti. Prvi MAC obuhvatanekoliko proteklih godina, a iako su u tom periodu imali mnoštvo hitova, organizatori su izabrali numeru “Naselje”.

“Spontanost je naš originalni način funksionisanja”

“Lično su mi najmiliji proizvodi i pjesme poput ove ‘Naselje’ ili ‘Đe se kupaš?’.

A obično te priče počinju ujutru kad se sastanemo Mario i ja, uzmemo go pro kameru i krenemo da snimamo, pri tom ne znajući ni kako će teći priča, ko će nam biti statisti... Bukvalno to budu partizanski pohodi, ali ta spontanost je, u stvari, taj originalni način funksionisanja Who Seeja.

Zato mi je i drago što je upravio ta pjesma ušla u konkurenciju, a ujedno je to i posljednji spot koji smo objavili, pa je aktuelna”, smatra Dedduh.

U februaru odlazimo na Žabljak da radimo na albumu

Who See nije poznat samo po velikom broju hitova, već i po brojnim nastupima.

“Do ove godine imali smo baš dosta svirki. Međutim, sad je uslijedio period kad ih nema čak ni u najavi. Zato ćemo taj ‘prazan hod’ iskoristiti za snimanje bitova i tekstova za neke nove pjesme. Već u februaru odlazimo na Žabljak gdje volimo da boravimo dok radimo na albumu, a nadamo se da će nove pjesme publika čuti do ljeta. Ne mogu da obećam da će čitav album biti do ljeta, ali makar jedna pjesma hoće”, siguran je Dedduh.

Ako nemamo filharmoniju, balet, operu, ko će nama reperima dati novac ili nagrade

Ranije je na ex-YU prostorima bio veliki broj sličnih manifestacija i dodjela godišnjih nagrada. Međutim, posljednjih godina ovakvi poduhvati koji su muzičarima često vjetar u leđa, sve se rjeđe organizuju.

“Razmišljam na sljedeći način - ako nemamo filharmoniju, balet, operu, ko će onda nama reperima dati novac ili nagrade. Mislim da je u pitanju neozbiljnost čitavog sistema. Oguglao sam tokom svih ovih godina koliko se bavimo muzikom, pa me više takve stvari ne pogađaju. Možda i zato što radimo ono što volimo, imamo podršku publike, nastupamo, zarađujemo i više se ne bavimo ispravljanjem krivih drina. Svakako da bi dobro bilo da je više ovakvih manifestacija. Međutim, živimo u takvim vremenima gdje se sve vrti oko politike, samo se o njoj i priča. Gdje god da odete u fokusu su političke teme, i u kafićima, i kući, školama... Jedino ne znam priča li se po vrtićima u politici. Dok god je takva situacija u društvu, mrka je kapa za sve ostalo”, zaključuje Dedduh.

Preporučujemo za Vas