Blek metal napada hipokriziju, a ne cijelu religiju

Žalosno je da smo više cijenjeni u okruženju nego u državi iz koje smo i koju u svijetu metal muzike na predstavljamo
301 pregleda 2 komentar(a)
Abhoth (Novina)
Abhoth (Novina)
Ažurirano: 07.12.2014. 20:19h

Podgorički metal bend “Abhoth” objaviće svoje debi izdanje, EP koji nosi naziv grupe, 18. decembra na CD-u koji će izdati ruska izdavačka kuća “Satanath records” u saradnji sa “Darknagar Records” i “Grotesque Sound Productions”.

Izdanje koje sadrži tri pjesme distribuiraće njemačke etikete “Grimm” i “Rebirth The Metal”, kao i američka “Sevared records”.

"U pitanju će biti providni 'jewel case' sa bukletom od četiri stranice, izdat u 500 primjeraka, što smatramo ogromnim uspjehom budući da je u pitanju EP sa 3 pjesme, od oko 20 minuta ukupnog trajanja, a ne puni album", rekao je za "Vijesti" frontmen Srđan Mišović.

On je otkrio da je vlasnik “Satanath records” sam kontaktirao podgorički trio putem mejla i ponudio prihvatljiv ugovor.

Kako ste zadovoljni kako su prošli ranije objavljeni singlovi?

Veoma smo zadovoljni, broj pregleda na Jutjubu konstantno raste, kao i interesovanje medija iz inostranstva koji pokrivaju i promovišu metal muziku. Nadamo se da će biti još veće nakon objavljivanja CD-a. Žalosno je da smo više cijenjeni u okruženju nego u državi iz koje smo i koju u svijetu metal muzike na ovaj način predstavljamo, ali to je uslovljeno izuzetnom nepopularnošću, marginalizovanjem, čak i degradiranjem ekstremne metal muzike na prostoru Crne Gore. Sa druge strane, iskreno sam fasciniran brojnošću fanova iz okruženja koju smo stvorili za ovaj relativno kratak period od završetka EP-a i iskoristio bih priliku da im se od srca zahvalim. I lokalna baza se sve više širi.

Ranije ste rekli da ne želite da imate koncerte u uslovima kakvi su uglavnom u Crnoj Gori, jeste li se predomislili?

Problemi sa kojima se metal bend željan svirke u Crnoj Gori suočava su i dalje isti. Zato “Abhoth” ne planira saradnje sa organizatorima koji ne nude elementarne uslove, a kojih je nažalost većina. Ali u skladu sa velikim porastom interesovanja odlučili smo da promijenimo politiku po tom pitanju i u toku su pregovori o našoj prvoj svirci na jednom renomiranom crnogorskom festivalu. Umjesto studijskog rada u bliskoj budućnosti ćemo se fokusirati na sviranje uživo i nadamo se koncertima u regionu, a organizatori nas mogu kontaktirati na mejl abhothmne@gmail.com.

Naziv etikete za koju ste objavili album upada u oči. Koliko vaša muzika ima veze sa satanizmom i koliko je realan stereotip o vezi između metala i satanizma kod domaćih bendova?

Naziv etikete za koju smo objavili EP nema nikakve veze sa “Abhothom”. Ozbiljan i profesionalan lejbl je ponudio neafirmisanom bendu iz nedođije ugovor i smatram da bi samo budala to odbila samo zbog degutantnog imena kuće. Rokenrol je u suštini jedna vrsta pobune protiv bezličnog konformizma i negativnih aspekata društva koje tu depersonalizovanost stavlja kao imperativ, a metal je najekstremnija forma rokenrola. Ta pobuna je manifestovana u klišeu fizičkog izgleda slušaoca metal muzike, koji vidim kao svojevrstan otpor društvu koje zahtjeva uslov kratke kose i izbrijanog lica za nalaženje posla, figurativno svodeći potencijalnu radnu snagu na bezlične, ošišane zatvorenike Aušvica sa istetoviranim brojem kao znakom raspoznavanja.

Ljubav prema mračnom i neistraženom je u samoj osnovi mnogih pravaca u umjetnosti

Jaka individualnost i svojevrsna izolovanost od društva su karakteristike slušalaca ekstremnog metala i mogu se tumačiti kao nečujni krici jedne marginalizovane subkulture, krici za boljim svijetom u kojem će se njihovi glasovi čuti, ne kao jeres. Konkretno, satanizam se najviše vezuje za black metal, a i tu je korišćen kao neka vrsta revolta i kontriranja uobičajenim i ortodoksnim načinima razmisljanja. Činjenica je da je sam koncept Boga kao osvetoljubivog i sujetnog bića, kako je opisan u Bibliji, korišćen kao izgovor za mnoge ratove, smrti, pohlepu, borbu za vlast bazirano isključivo na dogmi i isključivanju tuđeg mišljenja. Smatram da je to taj aspekt hrišćanstva koji je blek metal napadao, ta hipokrizija, ne religija u globalu. Ali “Abhoth” nije bend o tome, on je kao i većina death metal bendova fokusiran na horor literaturi, koja je po svojoj prirodi blisko povezana i prožeta okultizmom. S obzirom da živimo u ruralnoj malograđanskoj sredini, što se može vidjeti po komentarima na prethodne novinske članke o nama, nesumnjiva je kontroverza koju izazivamo, ali to je nešto sa čim ljubitelji metala nauče da žive. Uostalom, tematika dosta horor filmova je povezana sa satanizmom, pa njihove kreatore ne smatraju obozavaocima đavola. Milton, Bodler i mnogi drugi su koristili Satanu kao metaforu, uglavnom za simbol pobune protiv postojećeg i nepravednog ustrojstva stvari, kao što se danas koriste slike Če Gevare ili maske Anonimusa. Ljubav prema mračnom i neistraženom je u samoj osnovi mnogih pravaca u umjetnosti, a umjetnici koji su to opisivali su najčešće gledani u negativnom svjetlu i to je jednostavno način na koji svijet oduvijek funkcionisao.

Koliko ima publike u Crnoj Gori koja prati tu vrstu muzike?

Nema mnogo publike, ali nadamo se da ćemo to promijeniti svojim angažmanom. Put je težak, zahtijeva istrajnost i posvećenost, ali svaki naporan trud se isplati.

Bonus video: