Od Lenonove smrti 24 godine, 71 godina od Morisonovog rođenja

Okolnosti smrti Morisona i tajna sahrana bile su predmet beskrajnih glasina i igrali su značajnu ulogu u mistici koja nastavlja da ga okružuje
64 pregleda 1 komentar(a)
Džon Lenon, Joko Ono, Foto: Beta/AP
Džon Lenon, Joko Ono, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 07.12.2014. 18:24h

Svijet rokenrola, posebno obožavaoci legendarnih grupa "Bitls" i "Dors", sjutra obilježava dva datuma - 24 godine od ubistva Džona Lenona i 71 godinu od rođenja Džima Morisona.

Džon Vinston Lenon, rođen 9. oktobra 1940. godine u Njujorku, bio je pjevač, kompozitor i gitarista grupe Bitls. Njegova veoma kreativna karijera imala je i epizode političkog aktivizma, glume i spisateljstva.

Lenon i drugi član “Bitlsa” Pol Makartni su duboko uticali na razvoj pop i rok muzike, ali je Lenon važio za dušu i um "Bitlsa", i za života postao je muzička ikona 20. vijeka, a njegove pjesme su rangirane među najbolje i najslušanije pjesme svih vremena.

Njegove najpoznatije solo pjesme su "Imagine", "Jealous Guy", "Give Peace A Chance".

Lenon je posle raspada “Bitlsa” 70-ih godina bio najčuveniji Bitls, prije svega zbog svojih pacifističkih stavova ali i veoma zapažene muzičke karijere.

Lenona je 8. decembra 1980. godine u Njujorku, na zaprepašćenje svjetske javnosti, ubio poremećeni obožavalac Mark Dejvid Čepmen koji je još u zatvoru.

Čepmen

Muzičar je ubijen ispred svoje zgrade dok se vraćao kući sa suprugom Joko Ono iz studija gdje su snimali materijal za novi album.

Ranije tog dana, njegov ubica je čekao ispred Lenonove zgrade kako bi dobio njegov autogram. Tom prilikom je jedan od obožavalaca, amaterski fotograf Pol Goreš slikao trenutak kada Lenon daje Čepmenu autogram. To je poslednja Lenonova fotografija.

Džim Morison, čije je pravo ime bilo Džejms Daglas Morison, rođen je 8. decembra 1943. godine u Melburnu. Bio je pjevač i vođa "Dorsa" i smatran za jednog od najharizmatičnjihih pjevača u istoriji rokenrola.

Morison je i autor nekoliko zbirki pjesama, kratkih dokumentarnih filmova i ranih muzičkih spotova.

Njegova smrt u 27. godini, 3. jula 1971. godine u Parizu zaprepastila je njegove obožavaoce. Okolnosti njegove smrti i tajna sahrana bile su predmet beskrajnih glasina i igrali su značajnu ulogu u mistici koja nastavlja da ga okružuje.

Morison je sahranjen na čuvenom groblju Per Lašez u Parizu a na njegovom nadgrobnom spomeniku piše da je bio pjesnik, jer je umjetnik prvenstveno sebe smatrao pjesnikom pod uticajem Vilijama Blejka, Šarla Bodlera i Artira Remboa.

Bonus video: