Kiki Lesendrić: Radio sam muziku za film o košarci

Kantautor i vođa kultne grupe “Piloti”, Zoran-Kiki Lesendrić, čiji se soundrack iz “Zaboravljenih” i danas sluša, radio je muziku za film “Bićemo prvaci sveta”, režisera Darka Bajića
440 pregleda 0 komentar(a)
Kiki Lesendrić, Foto: Vesko Belojević
Kiki Lesendrić, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 04.12.2014. 18:19h

Kantautor i vođa kultne grupe “Piloti”, Zoran-Kiki Lesendrić, čiji se soundrack iz “Zaboravljenih” i danas sluša, radio je muziku za film “Bićemo prvaci sveta”, režisera Darka Bajića. Ovo ostvarenje, čija se premijera očekuje početkom 2015. govori o nastanku i razvoju košarke u bivšoj Jugoslaviji. Prvi singl "Ne mogu protiv srca svog”, koji je pušten kao najava za film, otpjevao je pobjednik regionalnog X faktora Danijel Kajmakoski.

“Kad sam napravio pjesmu za scenu iz 49. godine na Kališu, on mi je pao na pamet. Praktično je pjesma pravljena za njega. Kompozicija je dio scenarija, pa će i ona i ostale koje radim ući u film. Ima puno muzike sa pjevanjem”, otkriva za Vijesti Lesendrić.

Kako je kazao, on će za projekat, u kojem između ostalih glume Strahinja Blažić, Miloš Biković, Marko Janketić i Aleksandar Radojičić, uraditi još 12 pjesama. Jednu će otpjevati sam, a dvije bi trebalo da budu na španskom jeziku. On je siguran da će sve numere, kao i film biti zanimljive publici.

Lesendrić je ranije radio glavne numere za filmove “Pun mesec nad Beogradom” i “Zaboravljeni”, kao i dio muzike za “Balkanska pravila”. O tome koliko je teško raditi za film, kaže:

“Postoji muzika po scenariju, ona kojom se potcrtava neka emocija i šumovi. To je veoma kompleksan posao i ja sve ovo radim posljednja četiri mjeseca. Mislim, završio sam, ostalo mi je još nekoliko sitnica, ali sam zadovoljan i čini mi se da sam pogodio atmosferu filma”, siguran je autor.

On dodaje da mu je ekipa filma na čelu sa režiserom, dala potpunu slobodu da sam osmisli muziku.

“Dugo sam ja u ovoj priči. Već tri i po godine imam kod sebe scenario, tako da sam znao čime se bavim. Ipak, radi se o epohi od 45. do 70. godine, veliki je vremenski period, i morao sam da ispoštujem taj dio priče. Zato neće biti modernog zvuka, već sam morao da se prilagodim muzici koja se tih godina slušala. Upravo zato Danijelova pjesma zvuči kao šlager”, objašnjava Lesendrić, čija se muzika iz filma “Zaboravljeni” (1988) i danas sluša.

No, nije želio da prognozira kako će proći numere koje sada radi.

“To će već pokazati vrijeme. Mada, to da li će pjesme uspjeti je manje bitno, mnogo je bitnije film bude dobar i uspije, jer on je suština svega. Muzika mora da prati tu sliku. Ovo je sigurno najbolji film za koji sam radio u životu, a mislim da će biti i jedan od najboljih naših filmova”, siguran je on.

Album koji izdaje na proljeće je „tinejdžerski i pun energije ”

Pored muzike za film, Lesendrić piše pjesme za album jednog poljskog pjevača, takođe je aktivan kao autor na grčkoj muzičkoj sceni, a uspio je da pripremi i svoj album koji će objaviti na proljeće.

“Imam ja vremena za sve. Uporedo sam radeći sve te projekte uspio da radim i pjesme za novi album koji bi trebalo da objavim u martu. Skoro sam ga pritjerao kraju”, otkriva on, dodajući da kad je zvuk u pitanju nove pjesme će biti specifične.

“Biće tinejdžerski i pun energije . Na našim koncertima starija publika je rijetka, uglavnom dolaze tinejdžeri, ali je fascinantno da znaju i pjesme koje su nastale prije nego što su se mnogi od njih rodili. Zato i pjesme moraju biti energičnije. Sve je danas naopako”, zaključuje Lesendrić.

Bonus video: