Bvana: Kolege reperi su previše lijeni

"Ne smatram sebe toliko radoholičarem koliko ostale repere kao lenjivce, pa sad ispada da radim brdo stvari, a oni svi lagano. Radim iz ljubavi i dolazi mi sve nekako prirodno"
450 pregleda 3 komentar(a)
Bvana, Foto: Facebook
Bvana, Foto: Facebook
Ažurirano: 27.11.2014. 20:53h

Album "Dvojezična ploča" koji je Bvana objavio početkom godine sa hrvatskim kolegom Kandžijom još se nije ni "ohladio", hit singl sa tog izdanja "Hipster sa sela" ne skida se top lista poput "Domaćice", a srpski reper već je stigao da objavi EP projekta Bvanomator na kojem se okrenuo dubstep zvuku, i pozabavi se izdanjem "Glođi ili gladuj" na kojem radi sa makedonskim reperom Džaka Nakotom.

Kao da to nije dovoljno, očekuje se i objavljivanje projekta "Sve same barabe" koji uz Bvanu okuplja grupe Bad Copy i Prti Bee Gee, a najavio je i novi LP "Čelično mudo".

"Ne smatram sebe toliko radoholičarem koliko ostale repere kao lenjivce, pa sad ispada da radim brdo stvari, a oni svi lagano. Radim iz ljubavi i dolazi mi sve nekako prirodno", priča Bvana (pravo ime Nikola Ćosić) za "Vijesti".

Beogradski reper iza sebe ima dva samostalna LP-a, kolaborativna izdanja sa Ajs Nigrutinom, Tajžu Sanom, pank grupom Drtine i hvaljeni album sa Mikrijem (Prti Bee Gee) čiji je prvi hit singl "Crno vs belo" dostigao preko milion pregleda na YouTube. Prošle godine objavio je i rege projekat Bvanaman, a za naredni petak najavljuje prvi video singl sa EP-a "Glođi ili gladuj".

"Sadržaće šest, sedam pjesama koje ćemo izbaciti poslije spota", otkriva Bvana i dodaje kako je taj projekat klasični hip hop, za razliku od ranijih eksperimenata.

U najavi je i zajednički album sa Liderom, sa kojim je nastupao prošlog ljeta na debitantskom izdanju Dana brancina u Herceg Novom, a Bvana kaže da bi volio da sarađuje sa crnogorskim reperom Joe Shua Kizzom.

"Poznajem lika, dobar je momak, nadam se da ćemo imati nekad zajedničku traku. Katedra za beton mi se sviđa isto, oni su malo više andergraund. I MC Marko mi je car isto, kao i Who See", priča on.

Njegov izraz pun (često crnog) humora blizak je onom koji gaje grupe Prti Bee Gee i Bad Copy, od forumaša krajem prošlog milenijuma nazvan "heroin rep", a Bvana kaže da je normalno da "kada blejiš stalno sa nekim utičete jedan na drugoga".

"Više od 10 godina se znam sa njima. Tada nije bilo toliko repera, pa ako se krećeš u tim krugovima neminovno je bilo da upoznaš ostale. Pošto smo imali sličan, zajebantski fazon repovanja više smo se povezali", objašnjava on.

Reper se nedavno pojavio i u najavi komičnog tok šoua koji Mikri priprema, a "Vijestima" je otkrio da će gostovati u jednom od izdanja emisije.

"Emisija je povezana sa legalizacijom marihuane u regionu i pričamo o svojim iskustvima na tu temu", otkriva on. Pomenuta tema u posljednje vrijeme je aktuelna kako u Srbiji, tako i u Crnoj Gori, a Bvana ni u svojim stihovima nije krio da podržava legalizaciju.

"Mislim da je narod voljan da se to proba. Istraživanja pokazuju da marihuana daje nevjerovatne rezultate, da pomaže u liječenju kancera i gomile drugih bolesti. Sve ove kao malo modernije zemlje su je ili legalizovale ili dekriminalizovale", objašnjava on svoj stav.

Ipak, smatra da legalizaciju nećemo brzo vidjeti na ovim prostorima.

"Znajući koliko smo mariontske države rekao bih da to ne zavisi od nas. Mislim da ne bi moglo da se izvede ni da sad svi izađemo na ulice i kažemo: 'Ej, oćemo da se legalizuje'", kaže reper.

Njegova "Dvojezična ploča" upravo je primjer prevazilaženja predrasuda, u pitanju je prva saradnja repera iz Hrvatske i Srbije koja je rezultirala albumom.

"Nažalost, zbog situacije koja je bila posljednjih decenija nije bilo puno saradnji tog tipa. Upoznali smo se, zgotivili se i zašto da dozvolimo da se takve predrasude ispriječe između nas i tog albuma. Ne zanima me koje je vjeroispovijesti, ako je dobar čovjek to mi je dovoljan razlog za saradnju", priča on.

Mogu da izvučem prosječnu platu, što je polubijeda

U početku je često sarađivao i sa Juiceom, vjerovatno najkontroverznijim srpskim reperom koji se našao na meti mnogih ljubitelja tog zvuka zbog koketiranja sa turbo folk estetikom, saradnji sa narodnim pjevačicama i gostovanja na "Pinku".

"Ako on dobija od toga pare meni je to okej. Što sad treba ja da mu kažem: 'Hej Juice, nije u redu da uzmeš gomilu love'? Ako njega to plaća i njemu je to okej neka guli to do smrti", komentariše Bvana, mada na pitanje da li bi mogao sebe da vidi u istoj situaciji odgovara da bi radije zarađivao od nekog "običnog" posla. A koliko zarađuje od repa?

"Mogu da izvučem prosječnu platu, što je manje-više neka polubijeda. Ali imam neke akcije sa strane, radim reklame, prodajem majice i dukseve, pa se to pokrpi", otkriva on.

Bonus video: