NAJVEĆI GITARISTA SVIH VREMENA

72 godine od rođenja Džimija Hendriksa

Gitara koju je Džimi Hendriks spalio na sceni prodata je na aukciji 2008. u Londonu za 346.000 eura. On je Fender stratokaster iz 1965. zapalio na nezaboravnom koncertu 1967. u Astoriji u Londonu, a zbog opekotina koje je tom prilikom zadobio, bio je hospitalizovan
0 komentar(a)
Džimi Hendriks, Foto: Beta/AP
Džimi Hendriks, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 27.11.2014. 12:51h

Na današnji dan u Sijetlu rođen je jedan od najvećih gitarista u istoriji rok muzike, zvijezda koju je časopis “Rolling Stone” 2005. godine postavio na prvo mjesto rang liste "100 najvećih gitarista svih vremena" - Džimi Hendriks.

Džimi Hendriks je pažnju publike, pored odlične svirke, izazivao i time što je gitaru svirao zubima.

Uveden je u američku Rock'n'roll kuću slavnih i britansku Muzičku kuću slavnih 2005. godine, a njegova zvijezda u Holivudu je postavljena 1994. godine.

Čuveni gitarista je instrument koji je oblikovao čitav njegov život, svoju prvu gitaru dobio sa 12 godina. U mladosti svirao je po klubovima u SAD dok ga nije čuo bivši basista grupe Animals, Čas Čendler, koji je ponudio da mu bude menadžer i da sa njim pođe put Engleske, što je i učinio.

Kasne 1966. godine, u Engleskoj, bili su popularni bendovi poput The Who, The Beatles i The Cream i u to vrijeme nastao je sastav The Jimi Hendrix Experience sa Noelom Redingom na basu, Mič Mičelom za bubnjevima i mladim momkom koji je sa gitarom izvodio čitave performanse.

Hitovi “Hey Joe”, “The Wind Cries Mary”, “Purple Haze” i drugi napravili su Hendriksa zvijezdom u Engleskoj, a njegovo spektakularno izvođenje na Monterejskom festivalu stvorilo je od čuvenog gitariste svjetski poznatu ličnost, nakon čega je prodao na milione albuma u Americi, dok su mu sve turneje bile rasprodate.

Album pod nazivom "People, Hell And Angels", snimljen je izmedju 1968. i 1969. godine, a cijeli opus je prvobitno trebalo da se nađe na albumu "First Days Of The New Rising Sun", na kojem je slavni gitarista radio neposredno prije smrti. Taj album sadrži Hendriksove eksperimentalne dionice na klavijaturama, bubnjevima i gitari.

Gitara koju je Džimi Hendriks spalio na sceni prodata je na aukciji 2008. godine u Londonu za 346.000 eura. On je Fender stratokaster iz 1965. zapalio na nezaboravnom koncertu 1967. u Astoriji u Londonu, a zbog opekotina koje je tom prilikom zadobio, bio je hospitalizovan.

Hendriks je preminuo septembra 1970. godine, u 27. godini života

Preporučujemo za Vas