Prihod od singla "Do they know" ide za borbu protiv ebole

U projektu su učestvovali Kris Martin, One Direction, Emeli Sande, Sil, Šinejd O'Konor, Bono Voks i drugi, a melodija je gotovo identična originalnoj "Do They Know It's Christmas?"
0 komentar(a)
mikrofon, Foto: Shutterstock
mikrofon, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 18.11.2014. 20:37h

Idejni tvorac i organizator muzičko-humanitarnog projekta Band Aid Bob Geldof, izjavio je za BBC, da je potražnja za novom verzijom pjesme "Do They Know It's Christmas?" izvanredna. On nije krio da je bio "malo nervozan" očekujući odgovor publike, ali i da sada stvari idu savršeno.

Veliki broj britanskih rok i pop zvijezda u subotu je u studiju u Londonu snimio pjesmu za pomoć Africi, tačno 30 godina nakon prvog Band Aida, ali ovaj put ne prikupljaju novac za gladne, već za borbu protiv ebole.

U projektu su učestvovali Kris Martin, One Direction, Emeli Sande, Sil, Šinejd O'Konor, Bono Voks i drugi, a melodija je gotovo identična originalnoj "Do They Know It's Christmas?". Geldofova inicijativa dobila je podršku vlade koja se odrekla poreza na dobit od nosača zvuka, a pjesma se od juče može skinuti sa Interneta po cijeni od 99 penija.

CD verzija će biti objavljena za tri nedjelje i koštaće nešto više od pet eura.

Geldof je kazao da britanska pjevačica Adel nije pristala da učestvuje u projektu.

“Zvao sam je stotinjak puta, ostavljao poruke, ali nikad mi nije odgovorila. Razočaran sam, jer nisam mogao ni da joj objasnim da je riječ o humanitarnoj akciji”, požalio se Geldof.

"Ona ne radi ništa, ne snima, ne piše pjesme. Ne želi da je iko uznemirava. Ne javlja se menadžeru. Okupirana je svojom porodicom, znate", dodao je Geldof.

Povodom njegove izjave, oglasio se Adelin portparol, rekavši da su organizatori Band Aida pričali sa njenim menadžmentom i da ona nijednog trenutka nije pristala, pa ne vidi razlog zašto je Geldof proziva. "Adel je izabrala da u projektu učestvuje donacijom", kazao je on.

Originalna verzija numere "Do They Know It's Christmas?", objavljena 1984. donijela je osam miliona funti za pomoć gladnima u Africi, a u njenom snimanju učestvovala je tadašnja britanska muzička elita - Sting, Boj Džordž, Džordž Majl...

Bonus video: