Kristijan Đuranović: Novi album da napravi korak dalje

Na prošlom projektu bila su zastupljena tri instrumenta njegova gitara, bas i bubanj, dok će nove kompozicije donijeti još i usnu harmoniku, saksofon, a i zvuk "hammonda" i "rhodesa"
342 pregleda 3 komentar(a)
Kristijan Đuranović, Foto: Privatna arhiva
Kristijan Đuranović, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 10.11.2014. 18:09h

Crnogorski muzičar Kristijan Đuranović, koji je prošle godine objavio prvi samostalni album instrumentalne muzike “I Speak” uveliko radi na drugom. Na njemu će se naći 10 kompozicija, a kako kaže još mu je ostalo mjesec dana da završi njihovo snimanje.

“U avgustu smo Branko Marković basista, Peđa Milutinović iz benda Vasila Hadžmanova i ja pripremili instrumentale, a nakon što ih završimo, a to će biti brzo, ostaje da se uradi mastering. Ovog puta produkciju i miksanje će raditi upravo Marković, dok ćemo bubnjeve kao i prošlog puta snimiti u Duka studiju u Kotoru", otkriva Đuranović i ističe da će zvuk novih kompozicija biti organski.

“Nema programinga, već je svaki instrument sviran i sniman mikrofonom. Što se tiče kompozicija, one će biti i dalje u funk, blues, fusion rocku kao i na prošlom albumu”, obećava on.

Na prošlom projektu bila su zastupljena tri instrumenta njegova gitara, bas i bubanj, dok će nove kompozicije donijeti još i usnu harmoniku, saksofon, a i zvuk "hammonda" i "rhodesa".

“Na prošlom albumu je samo jedna stvar bila na kojoj se našao "hammond" zvuk koji je odsvirao Vlado Maraš. Ovog puta će Božidar Martinović odsvirati sve klavijature kojih će biti mnogo više”, ističe Đuranović, dodajući da će više koristiti MK gitaru koju je na poklon dobio od graditelja Mirze Kovačevića iz Travnika.

Prošli album "I Speak", dobio je, zahvaljujući dobrim kritikama, svoje mjesto na gitarskoj sceni Balkana, a Kristijan se nada da će sa novim napraviti korak dalje.

“Imam podršku od ljudi koji cijene gitaru. Posebno mi je drago što sam dva puta pozvan na Zagreb Guitar Show. Nisam mogao zbog privatnih obaveza da se odazovem, pa smo to ostavili za sljedeću godinu, tako da ću tom prilikom promovisati i prvi i drugi album”, kaže on.

Rad na novom instrumentalnom albumu, Kristijan kaže da ne treba tumačiti kao odustajanje od ostalih muzičkih formi. Sa Marko vičem, kojem će se pridružiti još i Danijel Petkovski i Aleks Kuleš, u januaru počinje da radi album za "Kristijan Đuranović and Seashell Blues Band".

“Biće isključivo vokalni, uz dominaciju usne harmonike koju svira Danijel. Taj projekat će mi dati podršku da uz njega promovišem i svoju instrumentalnu muziku. Ogromnu podršku imam od Markovića, koji je uz mene kada komponujem i snimam. Sada nam se priključio i Danijel, i nadam se da ćemo naš autorski rad osmisliti da traje mnogo godina poslije nas”, zaključuje Đuranović.

Instrumentalna muzika se radi isključivo iz ljubavi

Do sada instrumentali su se uglavnom puštali kada je dan žalosti ili pred informativne emisije na radiju. Đuranović, koji je i sam muzički urednik na radiju, objašnjava kako gleda na to: “Instrumentalna muzika je bitna jer nosi dozu umjetnosti koju je mainstream muzika izgubila zbog trke za novcem i koja se pretvorila u čisti biznis. Instrumentalna se radi isključivo iz ljubavi, zato ona ima poseban značaj i posebno mjesto u današnjoj muzici, jer je vraća na kolosijek koji joj pripada. Moja muzika je instrumentalna, a ujedno i gitarska jer je taj instrument snimljen na potpuno drugačiji način. U svijetu je to sasvim logično, ali kod nas je to mnogo truda za nešto što se može zamijeniti drugačijim načinom snimanja gitare, mnogo lakšim i sa mnogo manje ulaganja. Odlučio sam da radim na težni način, što zahtijeva mnogo ulaganja u analognu opremu, ali zato imam organski zvuk”.

Bendovi postaju prošlost

Sa svojim bendom, koji obično ima i gostujućeg pjevača ili pjevačicu Kristijan dosta nastupa po lokalima širom Crne Gore, a o tome koliko tu ima prostora da svira i autorsku muziku, priča:

“Još nisam došao do tog statusa da mogu da sviram isključivo svoju muziku. Ali, moram priznati da, vješto, uz neke obrade, provlačim i njih. Inače je, nažalost, sve manje prostora za sviranje. Bendovi postaju prošlost, a mjesto im uzima jedna usamljena akustična gitara koja zabavlja goste, dok se gazda smiješi, jer je dobio muziku za male pare. Ali iskreno nadam se da će se vratiti vrijeme kada smo non-stop svirali sa bendom i da će biti više prostora i za nas”, priča Đuranović.

Bonus video: