Radovanović: Ovo je priča o svakom od nas

Refren u novoj numeri pjevao frontmen benda Pero Defformero, Goran Biševac Biške
789 pregleda 0 komentar(a)
Radovanović, Foto: Đorđe Živaljević
Radovanović, Foto: Đorđe Živaljević
Ažurirano: 26.01.2019. 10:44h

Bend “VIII2” uskoro će javnosti prezentovati novu numeru. U pitanju je pjesma koja nosi naziv “Od Silvane do Nirvane”, a opisuje kroz šta sve muzičari prolaze dok ugovaraju i tokom svirke.

Autor muzike i teksta je kantautor Vanja Radovanović, dok je aranžman povjeren bubnjaru benda “VIII2” Ivanu Peroviću.

“Inspiracija za pjesmu je bio naš veliki prijatelj Saša Stojanović, za koga slobodno mogu reći da je najveća legenda crnogorske klupske i kafanske scene, jednom riječju “tezge”, neprevaziđeni zabavljač, čovjek iza kojeg je na hiljade nastupa po najrazličitijim mjestima. On je jedne zime imao posebnu tačku pod nazivom “Od Silvane do Nirvane” i to je jednostavno moralo završiti u pjesmi. Svako ko se latio instrumenta na javnom mjestu je bar jednom imao situaciju kao iz pjesme, pa je ovo pomalo priča o svakom od nas”, priča za “Vijesti” Radovanović.

Vanja i ostali članovi benda VIII2 bili su zaduženi za pjevanje strofa, dok im je u refrenu gost Goran Biševac Biške, frontmen benda Pero Defformero. O tome kako je došlo do saradnje s Bišketom, Radovanović kaže:

“Tako je moralo biti. Bez njega to ne bi bilo potpuno, te nismo ni pomišljali da bi neko drugi mogao da otpjeva taj refren. Biške je sjajan tip i bilo nam je izuzetno zadovoljstvo družiti se i stvarati sa njim”, prisjeća se Radovanović.

“Svaki put kad bih u toku rada na pjesmi pustio refren, čuo bih njegov glas, i znao sam da to mora biti Biške i niko drugi”, potvrđuje bubnjar Ivan Perović, a i Biške tvrdi da je rad sa njima bio pozitivno iskustvo.

“Ivana znam već nekoliko godina, a kako je iz Nikšića pitao sam ga za Miladina Šobića čiji sam veliki fan. Tada me je Ivan upoznao i sa muzikom Vanje Radovanovića i drago mi je što je krenuo Šobićevim stopama. Upoznali smo se i krenuli da radimo na pjesmi, a onda je uslijedio Vanjin odlazak na Eurosong tako da je projekat morao da sačeka. Kada su došli kod mene imali su ideju, smatrali su da je pjesma u mom maniru, a kako sam se i sam pronašao u njoj pristao sam na saradnju. Samo snimanje proteklo je u lijepom druženju i drago mi je što sam učestvovao u ovom projektu”, kaže Biške, i dodaje da je ovo priča u kojoj će se svi muzičari pronaći.

“Ova priča je tačna ‘jedan kroz jedan’. Onaj ko kaže da nije tako, vjerujte mi da vas laže. Da bi bio muzičar prvo moraš da naučiš da sviraš neki instrument što podrazumijeva mnogo vježbanja kako bi ovladao instrumentom, a to uključuje i smetanje komšijama. Kada se usavršiš kreneš da stvaraš svoju muziku, a onda kreću i svirke na kojima ti gazde lokala gdje sviraš obično kažu: ‘E smanji malo tu Nirvanu, daj malo Silvanu’”, tvrdi Biške.

Biške smatra da se priče poput one iz pjesme “Od Silvane do Nirvane” rjeđe dešavaju muzičarima koji odaberu da se bave autorskim radom.

“Autorskim radom si odmah potpisao ugovor za neuspjeh. Konkretno dejstvujem na sceni isključivo sa autorskim pjesmama, ali to mi ništa ne garantuje jer vrlo lako ti se može desiti da sviraš u svoja četiri zida. Obično se muzičari zato i odlučuju da prije nego naprave nešto svoje tezgare. Dok se stvari ne iskristališu teško je, ali svakako je 10 puta teže onima koji se odluče za autorski rad”, smatra Biške i vjeruje da će se pjesma svidjeti publici.

“Volim da eksperimentišem sa muzikom, gostovao sam gomili izvođača kad god imam dobar motiv i kad taj projekat prati dobra energija. Nije nužno da pjesma postane hit, ali sam za ovu ubijeđen da će se posebno svidjeti muzičarima”, poručuje Biške.

U pjesmi koja će biti dostupna slušaocima za desetak dana uklopljeni su i djelovi iz hita Silvane Armenulić “A što ćemo ljubav kriti”, kao i oni iz Nirvanine numere “Smells Like Teen Spirit”.

“Kada za pojedinca ili bend, hoće da kažu da svira sve, ljudi kažu da svira od Silvane do Nirvane, zato pjesma počinje Silvanom, a završava Nirvanom. Bilo je teško uklopiti te suprotnosti, ali mislim da se uspjelo u tome na kraju”, smatra Perović.

Iako je pjesma gotova, pustiće je tek kad bude završen i spot koji su snimali juče i danas.

“Pa kao u onoj narodnoj - ‘Pjesma je loša, ali je spot još gori’, time smo se vodili i čini mi se da smo uspjeli da to ispoštujemo u potpunosti”, zaključuje Radovanović.

Dobra zarada znači znati svirati svašta, biti spreman na sve i trpjeti sve i svakoga

Perović potvrđuje da u današnje vrijeme - kad svi trče za zaradom - biti muzičar i udovoljiti svima, nije lak posao.

“Većina muzičara sanja o tome kako autorsku muziku izvodi pred gomilom ljudi, koja histerično vrišti, prati svaki zvuk, i u glas pjeva. Međutim, ti snovi se mnogima nikada ne ostvare, i vrlo često završe svirajući obrade tuđih pjesama, jer život i razne okolnosti ih dovedu u takvu situaciju”, otkriva Perović, ističući da nije problem svirati obrade i pošteno zarađivati, već treba imati želudac kako bi udovoljio svima.

“(Dobra) Zarada, znači upravo to, znati svirati svašta, biti spreman na sve, i trpjeti sve i svakoga. Mislim da je takav pristup iskvario prvo publiku, zatim i muzičare, i doveo do ozbiljnog pada kriterijuma kada je o muzici riječ. Zato danas na sceni imamo razne mediokritete koji su jako uspješni, i veliki broj talentovanih muzičara koji jedva krpe kraj sa krajem. Pjesma je posvećena našim kolegama, koji se bore da opstanu i ne izgube sebe u svemu tome”, ističe Perović.”

Bonus video: