OBJAVILI TREĆI STUDIJSKI ALBUM

Ničim izazvan: Nijesmo ništa drugačiji od naše publike

Gitarista i osnivač benda Ničim izazvan Bojan Gluvajić priča o novom albumu “Aurora”
669 pregleda 0 komentar(a)
Ničim izazvan, Foto: Aleksandar Zec
Ničim izazvan, Foto: Aleksandar Zec

Bend Ničim izazvan, koji je osvojio publiku širom regiona, krajem prošle godine objavio je treći studijski album. Reakcije na pjesme koje su se našle na projekatu “Aurora” su pozitivne, iako je mnoge od njih publika imala priliku da čuje u vidu singlova.

U nedjelju će popularni sastav prezentovati još jedan spot i to za numeru “Pusti ljubav”, a gitarista i jedan od osnivača Bojan Gluvajić ističe da će ovim videom zaokružiti priču projekta “Aurora” i krenuti sa koncertnom promocijom pjesama koje su se našle na njemu.

  • Od 10 pjesama koliko ih je na albumu, publika je prije njegovog izlaska imala priliku da čuje više od polovine. Kakve su reakcije na preostale četiri numere, a kakve na album kao cjelinu?

Nastavili smo praksu sa prva dva izdanja. Izbacivanjem nekoliko singlova prije objavljivanja samog albuma se po našem mišljenju zadržava pažnja publike. Ovaj put smo čak i preostale četiri pjesme izbacivali na svakih desetak dana. Naravno, oni koji su kupili album na vrijeme mogli su odmah da preslušaju sve pjesme. A reakcije su sjajne. Kao i obično, svako ima neke svoje favorite.

  • Kako je većinu numera sa albuma publika već čula u vidu singlova, koje od tih pjesama već se nalaze na koncertnom repertoaru?

Kad neku pjesmu stavimo u tu kategoriju singlova, mi onda baš stojimo iza nje. Tako da su svi singlovi sa novog albuma, kao i svi oni sa prethodna dva, na repertoaru. Naravno, neke pjesme poput “Aurore” traže poseban prostor i atmosferu, pa se samim tim i rjeđe izvode.

  • Publika uvijek ima svog favorita među pjesmama, koja je vama posebno bitna i ima neku priču?

Nijesmo ništa drugačiji od naše publike. Tako da smo i mi podijeljeni. Na “Auroru” smo nekako najponosniji, dok je “Kosa” najemotivnija.

Pjesme “Da li želiš” i “Sve tvoje želje” su vjerovatno najhitičnije, ali hitičnost ni kod naše publike, ni kod nas nije presudna.

  • U nedjelju će publika imati priliku da vidi i još jedan spot i to za numeru “Pusti ljubav”. Kakva će ovoga puta biti ekipa koja stoji iza ekranizacije, hoće li radnja videa pratiti priču pjesme?

Ekipa je prilično mala. Naš Boris Bakalov se još jedno okušao u ulozi režisera, pa je bio zadužen i za ovaj spot. Zanimljivo je to što smo se odlučili za jednu malu zabavnu priču koja nije vezana za samu temu pjesme. Postoje neki spotovi koji bi sa pukim praćenjem teme pjesme izgledali banalno. Zato neki put napravimo nešto potpuno drugačije.

  • Jeste li tim spotom zaokružili priču kad je album u pitanju ili će ih biti i za ostale numere koje nijeste stigli da ekranizujete?

U nedjelju ćemo u potpunosti završiti posao koji smo započeli prije tri godine kada smo krenuli da radimo na novom albumu. Nekako je to za nas svečani trenutak. Sada možemo da se posvetimo koncertnoj promociji pjesama, a isto tako i radu na novim numerama. Taj dio nas posebno raduje.

  • Na Facebooku ste otkrili da ste za numeru “Kosa” planiran spot koji je trebalo da bude sa najvećim budžetom i ozbiljnijom filmskom produkcijom, međutim glumac kojem je namijenjena glavna uloga se preselio u vječnost. Zašto ste donijeli tu odluku i može li se ona promijeniti, ukoliko publika upravo ovu numeru izdvoji kao favorita sa vašeg albuma?

Spot za “Kosu” nikad neće biti snimljen. Jednostavno je cijela priča iza tog spota toliko strašna i divna u isto vrijeme. Bilo kakvo uznemiravanje toga što se nikad nije desilo nam je neprirodno. Ostaje sjećanje na jedan veliki trenutak koji nikad nijesmo imali.

  • To ne bi bilo prvi put da se glumci pojavljuju u spotovima benda Ničim izazvan. Znači li to da je profesionalcima ipak lakše da dočaraju priču i poruku pjesme?

Naravno da svaki posao najbolje rade oni koji su se za to školovali. Mi smo imali tu čast da se u našim spotovima pojavljuje jedna velika Branka Petrić, nakon nje i Miloš Vlalukin, Ivana Dudić, Ljuba Bulajić. To su za nas sjajna iskustva, jer i mi nešto naučimo na takvim snimanjima. Volimo da se igramo u spotovima. Nastavićemo u koliko bude moguće da ekranizujemo što više naših pjesama na isti način.

  • S obzirom na to da je bend Ničim izazvan i veoma koncertno aktivan, kada ćete početi sa promocijom pjesama uživo, i sem koncerta krajem marta u Podgorici, hoćete li se družiti sa publikom u ostalim CG gradovima?

Koncertna promocija kreće od beogradskog koncerta koji je zakazan za 9. februar. Poslije toga nas ljudi mogu očekivati širom regiona. Datum kad dolazimo u Podgoricu je već poznat i iskreno jedva čekamo to putovanje. Nadamo se da će biti još mnogo datuma i da će svi oni koji nijesu imali priliku da nas čuju uživo iskoristiti ovu našu turneju da se napokon uživo upoznamo.

Teško je biti inovator, ali niko nam ne brani da imamo ideje

  • Za kampanju koja prati album “Aurora” radili ste i majice, fleškice. Sem albuma, da li publika preko Instagrama i Facebooka profila naručuje li i te predmete? Koliko je uopšte bitno u današnje vrijeme da kampanja nekog projekta ima i propratne detalje poput ovih koje ste sami osmislili?

Došla su takva vremena da bukvalno nema pravila. I ono što se negdje pokaže kao dobar put se jako brzo promijeni. Treba pratiti trendove i napraviti muziku što dostupniju ljudima. Teško je biti inovator, ali niko nam ne brani da imamo ideje. Ispostavilo se da je interesovanje za album na USB fleš memoriju veliko i da je ljudima to jako zanimljivo. Sad se šalimo kako već nešto treba da smislimo za četvrti album. Ne smijemo da se ponavljamo.