"SLOBODA JE TU, ALI MORAŠ BITI JAK"

Preživjela Holokaust, čuvala špijunsku vilu, sa 97 pjeva u metal bendu

"Moj najveći talenat nije pjevanje. To je preživljavanje", kaže Inge Ginsberg, Jevrejka rođena u Austriji
1530 pregleda 0 komentar(a)
Inge sa bendom, Foto: YouTube (Screenshot)
Inge sa bendom, Foto: YouTube (Screenshot)
Ažurirano: 27.01.2019. 09:31h

Jevrejka rođena u Austriji Inge Ginsberg (97) preživjela je Holokaust. Po profesiji je novinarka i pisac, ali se tokom posljednjih nekoliko godina izdvojila kao pjevačica metal benda Inge & TritoneKings.

Nastupajući u Švajcarskoj emisiji "Ja imam talenat" ona je govorila o svom životu.

"Moj najveći talenat nije pjevanje. To je preživljavanje. Stigla sam u Švajcarsku kao izbjeglica 1942. godine, a zatim sam čuvala špijunsku vilu u Luganu za tajnu službu", rekla je ona i dodala: "Važno je da ostanete aktivni i da se okružite mladim ljudima i nastavite da probate stvari koje nikada ranije niste radili."

Njujork Tajms je uradio mini dokumentarac o Inge u kojem ona priznaje: "Ne mogu da pjevam. Ne mogu da iznesem melodiju. Metal radi tako što samo moram da kažem riječi."

Ona piše poeziju i recituje svoje pjesme kroz metal melodije na engleskom i njemačkom jeziku, prenosi B92.

Inge Ginsberg rođena je u Beču 1922. godine u dobrostojećoj jevrejskoj porodici, ali 20 godina kasnije, na vrhuncu nacističke vladavine, njihova idila nestaje.

Njen otac pobjegao je u Englesku, a majka je predala svoj nakit prijatelju u zamjenu za krijumčarenje ostatka porodice u Švajcarskoj, kada su se smjestili u izbjeglički kamp.

Ginsberg je tada čuvala špijunsku vilu američke tajne službe, postavljene da špijunira naciste.

"Sloboda je zaista tu. Ali moraš biti jak. Da biste bili slobodni, ne možete nikoga da krivite za vaše odluke i potrebna su vam oba ramena", rekla je ona.

Inge se kasnije udala za muzičkog kompozitora Otoa Kolmana i neko vrijeme radila je u Holivudu prije nego što je napustila biznis, jer je, kako kaže, "sve bilo lažno".

Govoreći u dokumentarnom filmu o tome šta drugi misle o njenim metal ambicijama, odgovorila je u tom stilu:

"Iskreno, draga moja, nije me briga. Ne zanima me."